Van Ortanca vakalarını tespit eden kahramanlar: Filyasyon ekipleri

Van’ın İpekyolu İlçesi Ortanca Mahallesi’nde Eraygen ailesinin düzenlediği ve muhtarın da göz yumduğu kaçak taziye nedeniyle tırmanışa geçen korona virüs vakalarını ve temaslı kişileri tespit etmek için filyasyon ekipleri adeta ded

Van 13.05.2020 17:12:09 0
Van Ortanca vakalarını tespit eden kahramanlar: Filyasyon ekipleri
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ / Ziya Türk’ün Haberi

Van’ın İpekyolu İlçesi Ortanca Mahallesi’nde Eraygen ailesinin düzenlediği ve Muhtar Mehmet Nuri Yönten'in de göz yumduğu kaçak taziye nedeniyle korona virüs vakaları Van’da tırmanışa geçti.

Vakaları ve temaslı kişileri tespit etmek üzere harekete geçen sağlık ekipleri büyük zorluklarla karşılaştı. Başlangıçta taziye düzenleyenlerin ve muhtarın temaslı kişilerle ilgili bilgi paylaşmak istememesi üzerine, temaslı kişileri bulmak için zamana karşı yarışan filyasyon ekipleri adeta dedektör gibi çalıştı. 

11 BİN 500 KİŞİ EV KARANTİNASINDA
Van İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde 100 filyasyon ekibi oluşturuldu. Bunlardan 14 ekip diş hekimlerinden meydana geliyor. İstanbul ve batı illerinden Van’a gelenler de dâhil olmak üzere, filyasyon ekipleri ile sahada şu ana kadar 45 bin kişinin takibi yapıldı ve izole edildi. Bugün itibariyle takibi devam eden ev karantinasında olan 11 bin 500 kişi bulunuyor. 

ORTANCA’DA ZAMANA KARŞI YARIŞAN FİLYASYON EKİBİNİN BAŞARISI
Ortanca Mahallesi’nde taziye kaynaklı vakaların ve temaslı kişilerin takip edilmesi büyük önem taşıyordu. Bunun için emniyet, jandarma ve sağlık ekiplerinden oluşan 100 kişilik bir kadrodan oluşan 6 filyasyon ekibi görevlendirildi. Taziye kaynaklı kişi taraması ile 6’sı Van merkezde, 6’sı da kırsalda olmak üzere 12 mahallede 5123 kişi ev karantinasına alındı. Korona virüs testleri pozitif çıkan 101 vaka da tespit edilerek tedavi süreçleri başlatıldı. 

VALİ BİLMEZ’DEN FİLYASYON EKİBİNE CANLI YAYINDA ÖVGÜ
Haber Türk Televizyonu’nda Mehmet Akif Ersoy’un sunduğu haber programına Demirören Haber Ajansı Muhabiri Gülay Kuyucu’nun konuğu olarak canlı yayına katılan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, Ortanca mahallesinde düzenlenen kaçak taziye ile temaslı kişileri tespit edip izolasyon uygulamak için yoğun mesai harcayan filyasyon ekibinin çalışmalarından övgü ile bahsetti.

FİLYASYON EKİBİNİN BAŞARILI ÇALIŞMASI İLE VAKALAR KONTROL ALTINDA
Ortanca Mahallesi’nde tespit edilen bir korona virüs vakasının ardından temaslı kişileri tespit etme ve izolasyona alma çalışmalarının çok başarılı bir şekilde yapıldığına dikkat çeken Vali Bilmez, “Ortanca mahallesinde sağlıklı bilgi almakta çok sıkıntı çektik. O yüzden mahalle muhtarı hakkında soruşturma da açtık. Aile de başlangıçta yardımcı olmadı. Biz pozitif çıkan vakaları deklare ederek, onlarla temas kuran kişileri tespit etmeye çalıştık. Vakadan temasa gidemeyince temastan vakaya gelmeye çalıştık. Bunun üzerine komşu mahallelerden ihbarlar gelmeye başladı. Çalışmalarımıza ilk önce böyle başladık. Devamında işin ciddiyetini mahalleli de anlayınca yardımcı olmaya başladı. Altın arayıcısı dedektör gibi tek tek peşine düşerek temaslı olduğunu tespit ettiğimiz 5123 kişiyi izole ettik. Bu kişilerin oturduğu evleri, apartmanı veya sokağı yerine göre jandarmaya, yerine göre de emniyet görevlilerine zimmetledik. Filyasyon ekiplerimiz jandarma ve emniyet teşkilatımızın desteği ile dedektif gibi bu mahallelerde tarama yaptı. Bugün itibariyle hemen hemen herkese ulaştığımızı düşünüyoruz” dedi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR