Tarih: 17.09.2020 13:00

Van Sakatatçılar Çarşısı’nda işler durgun

Facebook Twitter Linked-in

İKİNİSAN  GAZETESİ ÖZEL

Van Postası Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Sakatatçılar Çarşısı esnafları iş yapamamaktan dert yandı. Daha önce Peynirciler Çarşısı’nda satış yapan esnaflar, yeni yerlerine taşınmalarıyla işlerinde ciddi bir düşüşün yaşandığını belirttiler.

Koronavirüs salgını nedeniyle işlerin tamamen durduğunu belirten Sakatatçılar Çarşısı esnafları, çarşının merkeze uzak olmasından dolayı iş yapamadıklarını söylediler.

Sakatatçılar Çarşısı esnafları şehir merkezinde sakatat satışı yapanlardan dolayı da işlerinin düştüğünü ifade ettiler.

“ALDIĞIMIZ ÜRÜNÜ TÜKETEMİYORUZ”

Öz Kardeşler Et Sakatat ve Tavuk yetkilisi Abdulkadir Tüzün işlerinin durgun olduğunu belirterek, “İşlerimizi durgun. Piyasada iş yok. Piyasa bir birine bağlantılı olduğu için bizim işlerimizde de bir durgunluk söz konusu. Aldığımız ürünü tüketemiyoruz. Aldığımız ürünler bu yıl zaten çok pahalı. Halkımızda son dönemlerde ekonomik olarak sıkıntı yaşıyor. Peynirciler çarşısındayken güzel iş yapıyorduk. Buraya gelince ilk yıl işlerimiz hiç yoktu diyebiliriz. İkinci yıl biraz hareketlenme oldu. Pandemiyle beraber işler tekrar düştü. Burası yap, işlet, devret modeliyle yapıldığı için şuanda kira sorunu yaşamıyoruz. Personel maaşlarını ve giderleri zar zor çıkarıyoruz. Bazı aylarda cepten yiyoruz. Elimizdeki birikmişi de bitirdik. Bundan sonraki süreçte nasıl devam ederiz bilmiyoruz. Buranın tanıtımı da iyi yapılmadı. Belediye bu anlamda bize söz vermişti. Buda işlerimizi etkiledi diyebiliriz. Bize verilen birçok vaat yerine getirilmedi. İş anlamında peynirciler çarşısıyla burası arasında dağlar kadar fark var. Orada işlerimiz yok iyiydi. İş durumumuz şuan yok” ifadelerini kullandı.

“BU SÜREÇTE FAZLA MÜŞTERİ POTANSİYELİ YOK”

Hacı Baba Sakatat ve Tavukçu yetkilisi Ziya Güler, pandemi sürecinin kendilerini de etkilediğini belirterek, “Bu süreçte işlerimiz düştü. Eskisi gibi iş yapamıyoruz. Önümüzdeki süreçte inşallah işlerimiz düzelir. Şuanda bir düşüşün olduğunu söyleyebiliriz. İnsanlar çok nadir geliyor. Van’da vakaların artmasıyla insanlarda artık gelmek istemiyor. Bu süreçte fazla bir müşteri potansiyeli yok. Peynirciler çarşısındayken işlerimiz biraz daha iyiydi. Çünkü orası merkezi bir yerdi. Orada genelde kırsal kesimden gelen vatandaşlara hizmet veriyorduk. Vatandaşlar gelip peynirini sattıktan sonra orada sakatatını, tavuğunu aldıktan sonra gidiyordu. Bu anlamda alışveriş iyiydi. Oradan ayrılınca işler düştü ve eskisi gibi değil. İnşallah Cenabı Allah bu pandemiyi başta Türkiye olmak üzere bütün dünyada kaldırır” dedi.

“MERKEZDE ALTERNATİF YERLER OLDUĞU İÇİN ÇOĞU KİMSE BURAYA GELMİYOR”

Gezerler Et ve Sakatat yetkilisi Salih Aktaşçı, koronavirüsün kendilerini iş anlamında ciddi şekilde etkilediğini söyleyerek, “Pandemi bütün esnafları olduğu gibi bizi de etkiledi. Birçok müşterimiz pandemiden dolayı evlerinden çıkamadıkları için işlerimiz çok kötü. Pandemiden önce işlerimiz iyiydi. Her esnaf kendi yağında kavruluyordu. Şuanda elektrik, su ücretlerini ödeyemez durumdayız. Eleman maaşlarını ödeyemez duruma geldik. Peynirciler çarşısındayken işlerimiz çok iyiydi. Merkezi yer olması nedeniyle birçok kişi geliyordu. Burası şehir merkezinden uzak olduğu için ve merkezde alternatif yerler olduğu için kimse buraya gelmiyor. Valiliğimizin, belediyemizin buna bir çözüm bulmasını istiyoruz. İşlerimiz bitme noktasına geldi. Bize verilen sözler yerine getirilmediği için buradaki esnaflar olarak mağdur durumdayız. Sayın Valimizden bu anlamda destek istiyoruz. Doğu Anadolu Bölgesi’nde böyle hijyenik bir yer yok. Çok temiz ve hijyenik bir yerimizi var ama işimiz yok. Daha önce peynirciler ve sakatatçılar birbirini tamamlıyordu. Köylü kesimine hitap ettiğimiz için hem gelip sakatat alıyorlardı hem de gelip peynirlerini satıyorlardı. Şuan ki yerimiz şehir merkezine uzak. Oradan ayrılmaktan memnun değiliz. Çarşı merkezinde alternatif yerler olduğu için bizi ekonomik olarak etkiliyor. Yetkililerin buna bir çözüm bulması lazım” diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —