Van TSO Başkanı Takva müjdeyi verdi: Çaldıran İlçesinde Jeotermal Sera Bölgesi kurulacak

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva Sebze ve meyve üretimi açısından Van’ın avantajlı bir konuma sahip olduğunu söyledi.

Van 8.01.2020 12:32:21 0
Van TSO Başkanı Takva müjdeyi verdi: Çaldıran İlçesinde Jeotermal Sera Bölgesi kurulacak
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL HABER

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne kentin ekonomik altyapısını değiştirecek bir talepte bulundu.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne bulunduğu talepte İlimiz Çaldıran ilçesinde Organize Jeotermal Sera Bölgesi kurulması planlanmaktadır, Bu hususa ilişkin Bakanlığımızın görüş Ve önerile tarafımıza bildirilmesini arz ederiz dedi.

SEBZE VE MEYVE ÜRETİMİ AÇISINDAN VAN AVANTAJLI BİR KONUMA SAHİP

2020 modern dünyasında her mevsim sağlıklı sebze-meyve edinme İsteği seracılığı en önemli tarımsal etkinliklerden biri haline getirmiş. Yetişen ürünlerin kaliteli ve sağlıklı olması standartlara göre çok önemli bir hale geldiğini kaydeden Takva, Bitkilerin belirli bit sıcaklığa İhtiyaç duyması, ısıtma sisteminin kalitesindeki bir aksaklığın doğrudan ürün kalitesini etkilemesine sebep olduğu İçin seracılıkta ısıtma hayati derecede önemlidir. Ancak geleneksel yollarla ısıtma çevreye zarar vermektedir ve çok pahalıdır. Isıtmanın sera giderlerinin Önemli bir kısmım oluşturduğu gözüne alındığında bu durum ürün fiyatlarına yansımaktadır. Bu sebeple alternatif enerji olan jeotermal enerji kaynaklarına ihtiyaç büyük bir hızla artmaktadır. Jeotermal enerji günümüzde, özellikle gıda tedariki amaçlı seracılık tarımsal üretim açısından son derece önemli bir noktaya gelmiştir, Dünyada insanların her geçen gün artan gıda talebi ve bu talebin karşılanması konusunda jeotermal enerji ile seralarda sebze Ve meyve üretimi açısından, Van İli avantajlı bir konumdadır. İlimiz Çaldıran ilçesinde hali hazırda 4 yıldır fiili olarak faaliyetlerini 34 dekar arazi üzerinde sürdüren jeotermal enerji ile ısıtılan sera işletmesi bulunmaktadır. Çaldıran ilçemiz jeotermal kaynak açısından önemli bir potansiyel barındırmakla birlikte, uygun mera Ve hazine arazileri bulunmaktadır.” diye konuştu.

ÇALDIRAN İLÇESİNDE ORGANİZE JEOTERMAL SERA BÖLGESİ KURULACAK

Çaldıran ilçesinde bulunan jeotermal kaynağın kent ekonomisine büyük katkı sunacağını ifade eden Takva, Van İli Çaldıran ilçesinin jeotermal kaynak varlığı göz önüne alınarak ilçede Organize Jeotermal Sera Bölgesi kurulması gıda üretiminde önemli bir artış, istihdam artışı ve Bölge'de tarım sektörünün gelişmesine büyük katkıda bulunacaktır. İlimizin mevcut avantajları ve ekonomiye sağlayacağı katkılar göz Önüne alınarak odamız öncülüğünde İlimiz Çaldıran ilçesinde Organize Jeotermal Sera Bölgesi kurulması planlanmaktadır, Bu hususa ilişkin Bakanlığımızın görüş ve önerile tarafımıza bildirilmesini arz ederiz.” dedi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR