Van Valiliğinden çay bahçeleri kontrollü sosyal hayat rehberi 

Van Valiliği çay bahçeleri için kontrollü sosyal hayat çalışma rehberi hazırladı. Bu kapsamda çay bahçeleri faaliyetlerini saat 22.00'a kadar sürdürebilecek.

Van 5.06.2020 12:22:40 0
Van Valiliğinden çay bahçeleri kontrollü sosyal hayat rehberi 
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada çay bahçeleri için kontrollü sosyal hayat çalışma rehberi hazırlandığı hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi; 
Çay bahçelerinin girişine Covid-19 önlemleriyle ilgili afişler (el yıkama, maske kullanımı ve çay bahçesi içinde uyulması gereken kurallar) asılmalıdır. 

Çay bahçelerinin giriş ve çıkışını en az 1 metre mesafe kuralına uyulmalıdır. İçeride kalabalık oluşmasını engellemek için, dış kapıya içeriye girilmesini engelleyecek basit uyarıcı/ engelleyeceği materyal konulmalıdır. Bu, kapının her iki tarafından tutturularak asılabilecek basit bir kırmızı renkli kordon yada şerit olabileceği gibi, kasa, plastik duba vb. bir blokaj materyali de olabilir. 

Çay bahçelerinin girişinde ve içeride el antiseptiği bulundurulmalıdır. 

Çay bahçelerine maske takılarak girilmeli, yeme/içme faaliyeti dışında maske takılması sürdürülmelidir. Maskesiz gelen müşteriler için maske bulundurulmalıdır. 

Çay bahçelerinin kapasitesi (çalışanlar dahil) 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde belirlenmelidir. Masalar arası mesafe her yönden 1,5 metre, yan yana sandalyeler arası 60 cm olacak şekilde düzenlenir. Grup halinde gelen müşteriler için masa birleştirmeleri yapılması halinde sandalye arası 60 cm'lik ve diğer masallarla arasındaki 1,5 metrelik mesafe korunmalıdır. Masalarda sadece karşılıklı oturma düzeni sağlanmalıdır. Masa yanlarına sandalye konulmamalı ve oturulmalıdır. Karşılıklı oturmadan masa eni 70 cm'den küçük masalarda çapraz oturma düzeni uygulanmalı veya iki masa birleştirilerek kullanılmalı, böylece karşılıklı oturma mesafesi artırılmalıdır. Bütün masa düzeni kuralları masa şekline bakılmaksızın (kare, dikdörtgen veya daire) her masa için uygulanır. Masa ve sandalye her müşteri kullanımının ardından deterjanlı bezle silinmeli, sonrasında yüzde 70'lik alkolle dezenfekte edilmelidir. Masa örtüsü kullanılmamalı şayet kullanıyorsa her yeni müşteri grubu öncesinde temiz ve hijyenik olanı ile değiştirilmelidir. 

Servis sadece personel tarafından yapılmalı ve servis süresince mesafe korunmalı, temastan kaçınılmalıdır. 

Çay/ kahve ve diğer içeceklerin servisinde kullanılan bardaklar su ve deterjanla en az 60 derecede yıkanmalıdır. Kişiler içeceklerini çay ocağından kendileri almamalıdır. Çay bahçelerinde yiyecek servisi yapılıyor ise mutfak, çay ocağı ve servis alanları "Covid-19 kapsamında Restoran, lokanta ve kafelerde alınması gereken önlemler rehberi"ne göre düzenlenmelidir. 

Bulaş riski yüksek olduğundan şans oyunları (okey, briç, iskambil oyunları, tavla vb.) oynamalıdır. 

Ödemeler tercihen temassız yöntemlerle yapılmalıdır. Ödeme terminallerinde dokunan yüzeyler %70"lik alkol ile temizlenmelidir. Çay bahçelerinin giriş/çıkışına pedallı ve kapaklı çöp kutusu konulmalı ve düzenli olarak boşaltılmalıdır. 

Ortak kullanım amacıyla gazete, dergi ve benzeri bulundurulmamalıdır.

Çay bahçeleri için genel kullanım alanlarına ve oturum düzenine ilişkin mesafe planı hazırlanmalı, müşteri kapasitesi mesafe planına göre belirlenmeli, bu kapasiteye uygun sayıda müşteri kabul edilmeli ve kapasite bilgisi çay bahçelerinin girişinde görebilir bir yere asılmalıdır.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR