Van YYÜ'de keklikler özgürlüğe kanat çırptı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) “4 Ekim tarihinin Dünya Hayvanları Koruma Günü” dolayısıyla düzenlenen programda doğaya bırakılan keklikler özgürlüğe kanat çırptı.

Van 4.10.2017 12:29:44 0
Van YYÜ
Tarih: 01.01.0001 00:00

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü’nde düzenlenen programda, 100’e yakın keklik doğaya salınarak özgürlüğe kanat çırptı. Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla, YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parlaklar Van Şube Müdürlüğü bir dizi etkinlik düzenledi. Etkinliğe, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, Doğa Koruma ve Milli Parlaklar Van Şube Müdürü Yunus Bakıcı ve Zeve İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Vedat Avcı ile öğrenciler katıldı. Yaban hayvanları hakkında öğrencilere bilgi verdikten sonra açıklamalarda bulunan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, avlanan kekliklerin doğaya salınmasıyla gündeme getirdiklerini söyledi. Rektör Battal, “Buradaki amaç şuydu; hem bilinç olsun, hem de çok avlanan kekliğin yetiştirilerek, doğaya bir destek amacıyla salınması konusunu gündeme getirdik. Bu çalışmalar çok önemli sadece keklikte değil, avlanan bütün hayvanlarda bu çalışmaların yapılması gerekiyor. Çalışmalarımız tesislerimizde devam ediyor. Bu tesislerimiz de yakın zamanda faaliyete geçti. Dolayısıyla artık çevremizde hangi noktada bir yaban hayvanı yaralanıyorsa, sorun yaşıyorsa buraya getiriliyor. Burada tedavi ediliyor ve doğaya salınıyor. Bu da çok güzel bir faaliyet, inşallah bu çalışmalar beraberinde toplumunda bilinçlenmesini temin etmiş olacağız. Ben tekrar arkadaşlara teşekkür ediyorum” dedi.
 

Bütün canlıların bir birinin şerrinden emin olduğu toplumun medeni toplum olduğuna dikkat çeken YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan ise, “Hayvanları korumak, avlamamak ve ya eziyet etmemek anlamına gelmemelidir. Eğer çevresi korunmadığı zaman, yiyeceği ortadan kaldırıldığı zaman hayvanları korumamış oluruz. Bunun için çevremizde hayvanların yaşam alanlarını korumalı, yaşam alanlarını bozmamalı, sulak alanları ortadan kaybetmemeliyiz. Sulak alanları korumadığımız zaman, gıda zincirinde bir bozukluk olduğu zaman o neslin tükeneceği ve ya yer değiştirdiği demektir. Van Gölü havzası olarak yaban hayvanların çeşitleri çok. Nesli tehlike altında olan bir çok tür burada yaşamaktadır. Dik kuyruk, vaşak buna örnek verilebilir. Her türlü nesli tükenmekte olan hayvan merkezimize geldi. Merkezde tedavi edip, doğaya kazandırdığımız çok hayvan var. Yetkililere, vatandaşlara, öğrencilere temiz toplum, temiz çevre, sağlıklı insan, sağlıklı hayvan zinciri bir yerde koparsa muhakkak bize bir hastalık ve yahut eksikli olarak gelecektir” diye konuştu.
 

Hayvanların korunması gerektiğini söyleyen Fatma Gediz isimli öğrenci ise, insanlarla iyi anlaşıldığı gibi hayvanlarla da iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.
 

Etkinlik sonrası Zeve İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileri YYÜ Kedi Evi’ni ziyaret etti.