Van’da bir ilk; Plastik çöpten motorin üretiliyor

İranlı girişimci Ahmad Rastgoo Van Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğu fabrikada, plastik çöpleri motorine dönüştüren makine üretimine başladı. Üretilen makinelerde kullanılan plastiğin %75’i mazota dönüştürülüyor.

Van 25.07.2020 15:05:22 0
Van’da bir ilk; Plastik çöpten motorin üretiliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

İKİNİSAN GAZETESİ ÖZEL

Van’da tamamı yerli olarak üretilen makine için Irak, İran ve Gürcistan’dan yoğun bir talep var. Yurtiçinden de talep aldıklarını belirten İranlı girişimci Ahmad Rastgoo, bu kapsamda devletten destek beklediklerini söyledi. Ahmad Rastgoo, seri üretime geçtikten sonra 80 ile 100 kişi arasında bir istihdam sağlayacaklarını belirtti.
Yerli Mal Üretim Belgesi, ISO 9001 ve CE belgeleri ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından gereken izinleri aldıklarını belirten İranlı girişimci Ahmad Rastgoo, elde edilen motorinin TÜBİTAK laboratuvar sonuçlarının da beklediklerinin üstünde çıktığını söyledi.

“BEKLENTİMİZİN ÜZERİNDE KALİTELİ BİR ÜRÜN ORTAYA ÇIKTI”
Konuyla ilgili Van Postası Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan İranlı girişimci Ahmad Rastgoo, “Güzel bir proje vardı aklımızda. Bu projeyi gerçekleştirmek için Türkiye’yi müsait bulduk. Sesimizi duyurmak anlamında en müsait ilin Van olduğunu belirledik. Çok büyük zorluklar yaşayarak buraya geldik. Çok şükür projemizi hayata geçirdik ve çok yüksek kalitede motorin elde ettik. Elde ettiğimiz yakıt Avrupa standartlarında bir yakıt. TÜBİTAK laboratuvarlarından aldığımız sonuçlara göre beklentimizin üzerinde kaliteli bir ürün ortaya çıktı. Makinemizin kurulumu %98 oranında bitti. Makinemiz tamamen pazarlamaya açık. Bundan sonra üretime geçeceğiz. Bu projeyi yaparken, doğayı, çevreyi düşünerek yaptık. Çünkü plastik dünyanın en büyük sorunlarından biridir. Bu plastiklerin bazıları 2 bin 500 yıl doğada çözülemiyor. Bunu yok edip, dünyanın en çok ihtiyacı olan sarf enerjiye dönüştürüyoruz. Bu makinaları belediyeler dahi kullanabilir. Örneğin Karadeniz, bir tarafı deniz bir tarafı ormanlık. Plastik sorununu çözemiyorlar. Sadece geri dönüşme sokma şartıyla bunu çözebiliyorlar. Geri dönüşüme sokulan plastikler yine bir şekilde doğaya geri dönüyor. Geri dönüşüme sokulan plastik 2-3 kat daha fazla zarar veriyor” ifadelerini kullandı.

“BU MAKİNEMİZ GEMİLER DE KULLANABİLİR”
Doğaya atılan plastiklerin özellikle canlılara büyük zararlar verdiğini belirten Rastgoo, “Biz bu sorunu ortadan kaldırmak için böyle bir yola çıktık. İran’dan da davet aldık. ‘Gelin bizi bu sorundan kurtarın dediler. Plastiği ne kadar da geri dönüşüme verdiysek, bir türlü kurtulamıyoruz ve 2 gün sonra bize yine çöp olarak geri dönüyor’ dediler. Bu sorunlara kesin çözüm bulduk. Bu makinemiz gemiler de kullanabilir. Ormanlık alanlarda doğayı korumak amaçlı kullanılabilir. Gemilerin çok büyük atık plastik birikimleri oluyor. Büyük gemiler 5-6 ay hatta daha fazla su yüzünde yollarına devam ediyorlar. Bundan dolayı büyük hacimde plastik birikimleri oluyor. Bunları liman müdürlüğüne verip, üstüne birde para veriyorlar. Bu makineyi eğer talep ederlerse, gemide kullanıp, kendi plastiklerini yakıp elde ettikleri motorini gemide kullanabilirler. Kendi enerjilerini atık plastikten elde edebilirler. Hatta limanlardan plastikleri alıp bunu motorine dönüştürebilirler” dedi.

“PLASTİĞİN GERİ KALAN %25’LİK KISMINI İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KULLANACAĞIZ”
Kullanılan plastiğin %75’ini mazota dönüştürdüklerini belirten Rastgoo, “Bu kapsamda farklı projelerimiz var. Plastiğin geri kalan %25’lik kısmını inşaat sektöründe kullanacağız. O projemiz de bunun kadar büyük bir buluş olacak. Bu projeyi yerine oturttuktan sonra o projeye de başlayacağız. Plastiğin geri kalan kısmının etrafa saçılmasına müsaade etmeyeceğiz. Doğa dostu bir şirket olduğumuz için böyle bir şeye hiçbir zaman müsaade etmeyiz. Doğayı koruyan diğer firmalardan da bir fikir gelirse bunun ilgili de çalışmaya her zaman hazırız. Şimdilik fabrikamızda 3 kişi çalışıyor. İleride gelen taleplere göre üretime geçtikten sonra 80 ile 100 kişi arasında bir istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Bu projemizle doğayı daha yaşanılır hale getirmeyi hedefliyoruz. Geleceğimiz için, çocuklarımızın daha güzel bir doğada yaşaması için bu işleri sonuna kadar yürüteceğiz. İstihdam da bir son nokta yok. İnşallah ne kadar büyürsek o kadar çok kişi istihdam edeceğiz” diye konuştu.

“ÇÖPTEN ENERJİ VE OKSİJEN YARATACAĞIZ”
Pandemi sürecinin işlerini aksattığını söyleyen Rastgoo, “Pandemi süreci olmasaydı, makine üretimine geçecektik. Bu konuda müşterilerimiz de hazır. Pandemiden dolayı sınırlar kapalı olduğu için gelemiyorlar. İran’dan da müşterimiz var. İran’dan müşterimizin olmasını beklemiyorduk. Çünkü İran’da motorinin fiyatı plastikten çok daha ucuz. İran’da plastiğin fiyatı motorinin neredeyse on katı. İran’da yetkililerde bu konuda bizden destek istediler. Gelip plastik sorunumuzu çözüm dediler. Bu kapsamda İran’da da inşallah güzel işler yapacağız. Irak ve Gürcistan’dan müşterilerimiz var. Gürcistan’da bizi büyük bir hevesle ülkeye davet etti. Bize her konuda destek olacaklarını söylediler. Irak’ın yine böyle bir talebi oldu. Projeyi Türkiye’de gerçekleştirmek istedik. Türkiye içerisinden müşterilerimiz var. O müşterimizde bir hafta içerisinde burada olacak. Ürettiğimiz makinalar çevreyi plastikten koruyacak hem de motorin elde edilecek. Dünyanın en değerli enerji kaynaklarından birini elde etmiş olacağız. Değeri olmayan bir çöp enerjiye dönüştürülecek. Bu kapsamda Tarım Bakanlığı ile beraber hareket edip, onların istediği ve daha uygun gördüğü alanlarda ağaç ekimi gerçekleştireceğiz. Bizim motorini kullanan araçların egzozundan çıkan dumanı bile o ağaçlar emip oksijene dönüştürecek. Çöpten enerji ve oksijen yaratacağız” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ HER ZAMAN YATIRIMCIYA, GİRİŞİMCİYE DESTEK ÇIKAN BİR ÜLKEDİR”
Proje kapsamında devlettin bir destek alamadıklarını belirten Rastgoo, “Projemiz kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden destek alamadık. Bunun da pandemi dönemi ve yaşanan iletişim sorunundan kaynaklandığını düşünüyorum. Bu konuda ümitliyiz. Türkiye normalleşme sürecine geçti. Türkiye Cumhuriyeti Devleti her zaman yatırımcıya, girişimciye destek çıkan bir ülkedir. Bu konuda bize de destek vereceklerine inanıyorum. Devletin desteği bizim atacağımız bir sonraki adımlarda bizi daha güçlü kılacaktır. Bu desteklerle daha güçlü, daha emin ilerleyeceğiz. Bir ailede çocuk ne kadar güçlü olursa olsun her zaman babanın desteğine ihtiyacı vardır. Ben bunu böyle yorumluyorum. Biz de ne kadar güçlü olursak ve devletin desteğini arkamızda hissetmeksek bir tarafımız her zaman eksik kalır. Yatırımcı ne kadar büyük olursa olsun devletin desteği arkasında olmasa, o desteği arkasında hissetmezse bir tarafı yarım kalır. Bu destek sadece mali destekler değil. Evraklarla ilgili destekler, süreci hızlandırma desteği, ihracatta sağlanacak destekler olabilir. Bizim alıcılarımıza da destek verilebilir. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden destek bekliyoruz” şeklinde konuştu. 

“PLASTİK ATIKLARI MOTORİN OLARAK DEĞERLENDİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”
Projeyi hazırladıklarında ilk hedeflerinin bir makine kurup plastik çöpleri motorine dönüştürmek olduğunu söyleyen Rastgoo, “Ürettiğimiz makineye olan talebi gördükten sonra makinenin kendisini üretmeye karar verdik. İnşallah makineyle ilgili talepleri karşıladıktan sonra kendimiz de bir fabrika kurup ve plastik atıkları motorin olarak değerlendirmeyi düşünüyoruz. Tabi ki bir tek makine üretmeyeceğiz. Van’da da çöpü motorine dönüştüren bir fabrika kurmayı hedefliyoruz” dedi.


Anahtar Kelimeler: