Van’da elektrik sayaçları bağlantı direkleri üzerine alınıyor

Kayıp kaçak oranının %30’un üzerinde olan Van’ın tüm mahallelerinde elektrik sayaçları VEDAŞ tarafından bağlantı direklerinin üzerine alınıyor.

Van 9.11.2020 12:44:14 0
Van’da elektrik sayaçları bağlantı direkleri üzerine alınıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

İKİNİSAN GAZETESİ ÖZEL

Van’da, daha önce VEDAŞ tarafından geliştirilen ve ilk olarak Gevaş ilçesinde elektrik direklerinin üstüne kurulan akıllı sayaçlar, kayıp kaçak oranını ciddi anlamda düşürüyor. Van genelinde bu çalışmasına ağırlık veren VEDAŞ, Van’da kayıp kaçağın önüne geçmeyi hedefliyor.

İLK GEVAŞ’TA UYGULANMIŞTI

Van Gölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (VEDAŞ) tarafından daha önce geliştirilen akıllı şebeke sistemi 2016 yılında ilk olarak Gevaş’ta kullanılmaya başlanmıştı. Gevaş’ta kayıp kaçağın önüne geçen VEDAŞ, Van merkez ve kırsal mahallerinde bu çalışmasına yoğunluk vererek elektrik sayaçlarını bağlantı direkleri üzerine almaya devam ediyor.

KAYIP KAÇAK ORANI YÜZDE 60’LARDAN YÜZDE 10’LARA KADAR DÜŞÜRÜLDÜ

Son günlerde Hacıbekir, Karşıya ve Yeni Mahalle’de çalışmalarına yoğunluk veren VEDAŞ ekipleri, bu mahallelerdeki elektrik sayaçlarını bağlantı direklerinin üzerine almayı sürdürüyor. 2016 yılında pilot bölge seçilen Gevaş’ta, ilk olarak burada uygulanan bu sistemle kayıp kaçak oranı yüzde 60’lardan yüzde 10’lara kadar düşürülmüştü.

ELEKTRİK KESİM VE ELEKTRİK VERME İŞLEMİ BİLGİSAYAR SİSTEMİ ÜZERİNDEN YAPILABİLECEK

Bu sistemle kaçağın önüne geçilmesi hedeflenirken, borcunu ödemeyen abonelerin elektrik kesim ve elektrik verme işlemi de bu akıllı sayaçlarla bilgisayar sistemi üzerinden yapıla bilinecek. 

VATANDAŞLARDAN OLUMLU TEPKİ

Kaçak elektrik kullanımının önüne geçilmesi adına sayaçların direk üzerine taşınması bazı vatandaşların tepkisini çekerken, bazı vatandaşlardan ise olumlu tepki görüyor.

“KAYIP KAÇAK ORANI %30’UN ÜZERİNDE OLAN TÜM İLÇELERİMİZDE ELEKTRİK SAYAÇLARI BAĞLANTI DİREKLERİ ÜZERİNE ALINMAKTADIR”

VEDAŞ tarafından yapılan bildirimde, “Dağıtım Sistemindeki Kayıpların Azaltılmasına Dair Tedbirler Yönetmeliği’nin Sayaç uygulamaları başlıklı 11. Maddesinin birinci fıkrasında “MADDE 11 – (1) Yüksek kayıplı şirketlerin dağıtım bölgeleri içinde yer alan ve önceki yıl gerçekleşmelerine göre teknik ve teknik olmayan kayıp oranı %30'un üzerinde olan il ve ilçelerde, ilgili dağıtım şirketi tarafından kayıp-kaçak ile mücadele dâhilinde elektrik sayaçlarının tesisi için mevzuatta tanımlanan yerden farklı bir yer belirlenebilir” denilmektedir. Söz konusu mevzuat hükmü gereğince Kayıp Kaçak oranı %30’un üzerinde olan tüm ilçelerimizde elektrik sayaçları bağlantı direkleri üzerine alınmaktadır” ifadelerine yer verildi.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR