Van’da Koronavirüs’te son durum ne?

Gazeteci-Yazar Ziya Türk’ün Van FM’de hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem Radyo Programına konuk olan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van’da Koronavirüsteki son durumu ile ilgili rakamları paylaşırke

Van 13.06.2020 10:45:37 0
Van’da Koronavirüs’te son durum ne?
Tarih: 01.01.0001 00:00

İKİNİSAN GAZETESİ ÖZEL HABER

Gazeteci Ziya Türk’ün Van FM’de hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem Programı’nın bu haftaki konuğu olan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van’daki Koronavirüs ile ilgili rakamları vererek son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Koronavirüs’ün başladığı ilk günden bu yana yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Bilmez, Van’da şuana kadar 560-570 civarında kişinin koronavirüse yakalandığını belirterek, 10 kişinin ise hayatını kaybettiğini söyledi. 

Günlük ortala 7-10 civarında bir vaka tespiti yaptıklarını söyleyen Vali Bilmez, “Şuan bizim hastanede 55-60 bandında bir pandemi hastamız var. Yoğun bakımda yatan hastamız yok. Entübe bir hastamız yok” dedi. 

“SINIRLARIMIZDA ÖNEMLİ BİR ÖNLEM ALDIK”
İran’da ilk vakanın görülmesiyle sınırdaki önlemleri arttırdıklarını belirten Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, “Vaka ilk olarak Çin’den İran’a sıçrayınca biz hemen bir toplantı yaptık. Sınırdaki önlemlerimizi arttırdık. Daha önce zaten Çin’den çıkar çıkmaz biz sağlık olarak kendi ekiplerimizi eğitmeye başlamıştık. Bütün ilçe sağlık ocaklarında çalışan, hastanelerde çalışanlara eğitimler verdik. İran’a sıçramasıyla sınır bölgesindeki askeri birliklerimizi, Jandarma’mızı, Emniyetimizi, personelimizi bu konuda ekstra bir eğitimden geçirdik. Çünkü bizim ciddi bir göçmen hareketliliğimiz vardı. Çünkü bunlar kaçak olarak ilimize geliyorlardı. Sınırlarımızda önemli bir önlem aldık. Göçmenlerin geçebileceği güzergahlarda Jandarma, Polis Özel Hareket ve köy kurucularından karma timler oluşturup ikinci haftada gerekli tedbirleri aldık. Kaçak göçmenlerde ciddi bir başarı elde ettik. Bugüne kadar bu konuda bir vakamız olmadı” diye konuştu.  

“ŞUBAT’IN BAŞINDAN BU YANA BİZİM MUHATAP OLDUĞUMUZ GÖÇMEN SAYISI 14 BİN CİVARINDA"
Şubat ayından bu yana sınırdan kaçak olarak ilimize girmeye çalışan 14 bin göçmenin güvenlik güçleri tarafından yakalandığını belirten Vali Bilmez, “Bu süre zarfında sınırda yakalayıp engellediğimiz göçmen sayısı 10 bin 300. Bu göçmenler sınır bölgesinde yakalanarak geri gönderildiler. 4 bin göçmen iç bölgede, askeri bölge dışında yakalandı. Onlarda 14 günlük karantinaya alınıp daha sonra geri gönderme merkezine gönderdik. Şubatın başından bu yana bizim muhatap olduğumuz göçmen sayısı 14 bin civarında. Ama buna rağmen vatandaşlarımız sokakta göçmen görmedi. Geçen yıl gibi bir yoğunluk görmediler. Ama bugünlerde yine bir hareketlilik var. Biz bu konuda gerekli tedbirleri alıyoruz. İran’da ilk vaka görülür görülmez Sınır Kapısı sınırlandırıldı. İlk olarak Türk vatandaşların ülkemize gire bildiği, İran vatandaşlarının ise çıkabildiği bir tedbir aldık. Ama bir süre sonra tamamıyla kapattık. İranlıların da çıkamadığı, Türk vatandaşlarının da giremediği tamamen bir kapatma kararı aldık. Oysa şuan Esendere ve Gürbulak’ta İranlı vatandaşlar şehirden çıkabiliyor. Türk vatandaşları da İran’dan Türkiye’ye girebiliyor. Bizim kapımızda insan girişleri tamamıyla kapalı. Ama bu süre zarfında ticaretin zarar görmemesi biz ithalat ve ihracatı tamamen demir yoluna kaydırdık. Günlük 75 vagon İran’a gönderiyoruz, 75 vagon İran’dan alıyoruz. Diğer kapılardaki transit geçişlerde kapanınca İran’daki bütün yük hemen hemen Kapıköy Demir Yolu’na kaydı. Bu da inşallah ileride kentimizin lojistiği anlamında ciddi bir katkı sunacağını bekliyoruz. Bir dönem orada sahra hastanesi kurduk. Daha sonra kapıyı tamamıyla kapatınca onu kaldırdık. İran’la insan geçişine müsaade edildiği anda biz kapımızı tekrardan açacağız. Bu yıl belediye olarak ta alışveriş festivalinde İranlı turistlerin merkeze taşınması konusunda bir hazırlıkta yaptık. Havaş gibi, Berko gibi kapıda bütün İranlı turistleri merkeze biz belediye olarak cüzi bir fiyata taşıyacaktık ve onların yolda gelme, binme, otogardan tekrar merkeze gelme zorunda kalmasın diye böyle bir hazırlık yaptık. İranlıların en çok şikayetçi olduğu konu kapıdan Van’a geliş gidişti. Bununla ilgili tüm hazırlıklarımız tamamdır. İnşallah kapı açılır açılmaz bu taşıma işini belediye olarak kendimiz yapacağız. Onları şehir merkezinde ihtiyaç duydukları 3-4 noktada indirip oradan da tekrar araçlarla alıp araçlarımızla kapıya götüreceğiz. Araçlarımız sürekli ring halinde çalışacak” ifadelerini kullandı.

“KENTİMİZE 200 MİLYON LİRADAN FAZLA SOSYAL YARDIM GİRDİ”
Vali Bilmez, sınır kapılarının kapatılmasıyla turistlerin gelmemesinden doyalı esnafın ekonomik olarak ciddi bir mağduriyet yaşadığını söyleyerek, “Turistlerin gelmemesinden dolayı esnafımızda ekonomik olarak ciddi bir mağduriyette yaşadı. Devletimizin bunu kapatmak için faz1, faz2 kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneği bu konuda da ciddi bir destek sundu. Vatandaşların kredileri hariç sadece bu faz1, faz2 kapsamında kentimize 200 milyondan fazla para girdi. Bu da kentimizde yaşanan ekonomik daralmanın daha az hissedilmesine olumlu katkı sundu. Hayat daha yeni yeni normale dönmeye başladı. Tekstil fabrikaları yeni açılmaya başladı. Biz Türkiye’deki kısıtlamadan önce Van’da bir kısıtlamaya gitmiştik. Van’a gelen herkesi sağlık taramasından geçirerek öyle alıyorduk. Bunu artık yavaş yavaş yumuşattık. Pazartesinden itibaren bunu biraz daha azaltacağız” dedi.

“VAN’DA 80 BİN KİŞİ FİLYASYON ÇALIŞMALARINDA EVLERİNDE İZLENMEYE ALINDI”
Türkiye’nin hemen hemen tüm illerinin Bilim Kurulu’nun sunmuş olduğu metodu uyguladığını belirten Vali Bilmez, “Dünya’da başarılı olan ülkelerden biri olduk. Ölüm oranı vakayla kıyaslandığında dünyadaki iyi ülkelerden biriyiz. Biz ilimizde tamamıyla doktor ve sağlık çalışanı personelinden oluşan 100 filyasyon ekibi kurduk. Bunlar bir şüpheli vaka tespit edildiğinde hemen onun bağlantılarını tespit ediyor. Aynı kişiye 3 ayrı defe gidip kiminle temas kurduğunu ve o temaslıları tespit etmek için çalışıyorlar. Burada Ağız ve Diş Sağlığındaki doktorlarımız da bize destek verdi. 14 ekibimiz sadece diş hekiminden oluşuyordu. Şuana kadar Van’da 80 bin kişi bu filyasyon çalışmalarında evlerinde izlenmeye alındı. Evlerde takipleri yapıldı. Bugüne kadar vakalarımızın %90’nı da bu filyasyon içindeki insanlardan çıktı. Van’da izole ettiğimiz evi, sokağı, mahalleyi jandarmaya, emniyete zimmetledik. Buda yetmedi birde muhtara zimmetledik. Bazı muhtarlar ciddi anlamda katkı sundu. Bir iki muhtarımız da maalesef tam tersine. 3 muhtarımızı bundan dolayı açığa almak zorunda kaldık. Haklarında hem idari hem de adli soruşturma başlattık. Birçok muhtarımız takdire şayan bir destek verdi. Köy köy, mahalle mahalle dolaşarak filyasyon çalışması yürüten bir sağlık ekibimiz daha oldu. Aynı zamanda Aile hekimlerimizde bizlere ciddi anlamda destek sundu. Bunun için ben hem filyasyon ekibinde görev alan hekimlerimize, pandemi servisindeki sağlık çalışanlarımıza, hemde bunları koordine edebilmek için İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan Koordinasyon Kriz Merkezine, UMKE ekiplerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bunlara güvenlik güçlerimizde, emniyet, jandarma ekiplerimizde gece gündüz yardımcı oldu” şeklinde konuştu.

“HASTANELERİMİZİN DOLULUK ORANI %20-%30’UN ALTINA DÜŞTÜ”
Vali Bilmez vatandaşlarında bu süre zarfında kurallara uydunu açıklayarak, “Vatandaşlarımızda bu süre zarfında kurallara uydu. Hastanelere çok acil olmadıkça başvurmadılar. Hastanelerimizin doluluk oranı %20-%30’un altına düştü. Vatandaşta bu anlamda bize ciddi bir destek verdi. Bu süre zarfında kamuoyunun doğru bilgilendirilmesinde basında üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Van’daki yerel, ulusal tüm medya temsilcileri ciddi bir katkı sundu. Gün geldi sağlık personelini motive etti, gün geldi bizi haberdar ettiler. Gün geldi vatandaşın hassasiyetini artırmak için bazı noktalara özel vurgu yaptılar. Bu süreci ciddi anlamda geçirdiğimize inanıyorum. Bizim sıkıntı çektiğimiz konu aslında normal taziye evi, taziye çadırında taziye kurmayıp kendi aralarında bir araya gelen, taziye amacıyla veya yemek amacıyla bir araya gelenlerin ciddi sebep olduğu vakalar oldu. Ortanca’da bir cenazeden dolayı bir araya gelenlerin sebep olduğu 128 pozitif vakamız oldu. Yeni Eminpaşa Mahallesi’nde taziye kaynaklı 50’ye yakın kişi virüse yakalandı. Örmetaş’ta dışarıdan gelenlerin kurallara uymaması sonucu vakalar oldu. Son bir haftaya kadar sokaktan vakamız yoktu. %99’u evde izole olan, sosyal mesafe kurallarına uymayan kişilerden kaynaklandı” dedi.

“ŞUANA KADAR TOPLAM VAKA SAYIMIZ 560-570 CİVARINDADIR”
Daha önce vakaların ev kaynak olduğunu belirten Vali Bilmez artık vakaların sokaktan da gelmeye başladığını söyleyerek, “Artık yavaş yavaş sokaktan da vakalarımız olmaya başladı. Yani kaynağını nereden kaptığını bilmediğimiz vakalarımız da oluşmaya başladı. Şuan günlük ortalama 7-10 civarında bir vaka tespitimiz var. Şuana kadar toplam vaka sayımız 560-570 civarındadır. Bunlardan 490 civarında kişi iyileşti. Bizim artık yavaş yavaş normal hastalarımızın ameliyatlarının ötelenmemesi için pandemi hastalarını belli bir yere toplamayı diğer hastanelerimizi vatandaşlarımızın daha rahat gidebileceği bir hale getirmeyi düşünüyoruz. Bunu ilk olarak Üniversite hastanesinde yapmayı planlıyoruz. Çünkü ağır ameliyatlar orada yapılıyor. Pandemi hastalarını Bölge Hastanesi’ne alacağız. Eğer sayı biraz daha düşürse Bölge’den tekrar askeri hastane ve İstanbul Hastanesi’ne alıp Bölge Hastanesi’ni de izole hale getirip insanların rahatlıkla doktora gidebileceği bir noktaya getireceğiz. Şuna bizim hastanede 55-60 bandında bir pandemi hastamız var. Yoğun bakımda yatan hastamız yok. Entübe bir hastamız yok. Şuana kadar da 10 hastamız hayatını kaybetti. Kendilerine Yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Ev izolasyonunda olan vatandaş sayımız da 20 bin civarındadır” ifadelerini kullandı.

VALİ BİLMEZ SON DURUMU AÇIKLADI!
Gazeteci Ziya Türk’ün sorulanı yanıtlayan Vali Bilmez, Van'daki son durumu şu şekilde ifade etti;

Şu an bizde il dışından gelen vakalarımız her gün çıkıyor. Ama yeni gelen vatandaşlarımız daha bilinçli olduğu için aile de 1- 2 kişi bulaşma şeklinde gidiyor. Bizim geçen Muradiyeli olup Siirt, Batman tarafına gidip gelen bir vatandaşımızdan pozitif vaka olduğu tespit edildi. Bunun birçok kişiyle teması vardı. O temaslardan şimdiye kadar 8 pozitif vaka çıktı. Ama bunun kaynağını biliyoruz. Kimlerle temas kurduğunu da biliyoruz.

Çaldıran’da bir sıkıntımız var. Çaldıran’da normal bir ihbar, bir sıkıntı yokken askere gitmek için yapılan teste bir gencin testi pozitif çıkınca onun filyasyon çalışmaları yapıldı. Temaslılarına test uygulandı. Orada epey bir pozitif vaka çıktı. Belediyede çalışan vardı, serada çalışan vardı. Onun kaynağını da, nerden kaptığını da işin doğrusu tamda kavrayamadık. Sadece o ailede 1 ay önce askerden gelen 1 kişi var. Onun kanalıyla mı geldi yoksa başka bir yerden mi geldi bilemiyoruz.  Çarşı merkezinde izole ettiğimiz kişi var ve orada da artış var.

Erciş ilçemizde İstanbul’dan gelen bir vatandaşımızda vaka çıktı.

Bizim Kalecik’te sıkıntımız oldu. Şehirlerarası bir firmada çalışan bir sürücünün pozitif çıkması, ailesi ve çevresine bulaştırması üzerine burada 40’ın üzerinde bir vakamız oldu ve oradaki vaka artışı halen sınırlanamadı.

Yani Eminpaşa durdu, Ortanca’da bitti. Yalımerez’deki olaylar bitti. Turgut Ailesinde 26 pozitif vaka vardı onlar da bitti. Karantinalar kaldırıldı. Şuan oralarda ciddi bir sıkıntımız yok.

Saray’da yine İstanbul’dan gelen 2 ailede ayrı köylerde 12-13 kişiye bulaştırdı. Ama oralarda durdu.

Artık kaynağı belli olmayan vakalar var. Yani kaynağı belli değil. Vatandaşlarımız sokağa çıktığı zaman sosyal ve fiziki mesafeye dikkat etmeliler. Maskesiz çıkmamalılar. Doktorlarımızın tavsiye ettiği hijyen kurallarına dikkat edersek inşallah sıkıntı yaşamayız. Hatta bunda güzel bir örneğimizde var. Gevaş’ta bir vatandaşımızda, eşinde ve çocuklarında pozitif vaka tespit edildi. Bu vatandaşımız ilçede birçok kişiyle temas kurmuştu. Ama gittiği her yere maske ile gitmiş. Temas kurduğu hiç kimsede pozitif vaka çıkmadı. Maskeyi hem kendimizi hemde çevremizi korumak için takmalıyız ve buna dikkat etmeliyiz.

Çocukların dışarıya çıkmasına olan kısıtlama kaldırıldı ama tamamıyla kaldırılmadı. Ebeveynin yanındayken çarşıya çıkabilirler. 65 yaş üstünün ise il dışına gitmesi için izin almaları gerekiyor. İl içerisinde belli saatlerde çıkabiliyorlar. Her şeye rağmen zorunlu değilse evde kalmaya devam edelim. Bu sene bağımıza, bahçemize, köyümüzdeki tarımla ilgilenelim, ağaçla ilgilenelim, bitkiyle ilgilenelim ve biraz özümüze dönelim.

Kaynak: İkinisan Gazetesi


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR