VASKİ 2018 Yılında Suya Zam Yapacak mı?

Gelirlerini önceki yıla göre 2 kattan fazla arttırdıklarını söyleyen VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, “2018 yılı için suya zam yapmadık. Bu da enflasyon oranı nispetinde indirim yapmak demektir.

Van 21.12.2017 18:30:01 0
VASKİ 2018 Yılında Suya Zam Yapacak mı?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Gelirlerini önceki yıla göre 2 kattan fazla arttırdıklarını söyleyen VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, “2018 yılı için suya zam yapmadık. Bu da enflasyon oranı nispetinde indirim yapmak demektir.

Ayrıca eğitime destek vermek amacıyla eğitim kurumlarına 33 ila 83 arasında indirim yaptık.” Dedi

               

VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, Van’da göreve başlamasının ardından, farklı kesimlerin kamuoyu gündemine taşımaya çalıştığı bir bürokrat.

 

VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş ile VASKİ’yi ve Van’ı konuştuk. 

 

3,5 aylık görev süresi içerisinde atılan adımları,  VASKİ’nin 2017 yılında yaptığı projeler ile 2018 yılında yapmayı planladığı çalışmaları ve VASKİ’de işlerin nasıl gittiğini sorduk.

 

İşte Van Postası Gazetesi Yazarlarından Ziya Türk’ün VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş ile yaptığı röportaj.

 

VAN BÜYÜKŞEHİR OLMAYI HAK ETMİŞ BİR KENT

-Van’a gelmeden aklınızda oluşan Van ile karşılaştığınız Van hakkında ne söyleyebilirsiniz?

-Van’a daha önceden gelmemiştim, Van’ı büyükşehir olarak biliyorum ancak Mardin gibi merkezi küçük ilçeleri büyük olduğu için büyükşehir olmuş bir il olarak düşünüyordum. Gevaş’tan Edremit’e doğru gelirken göl ile birlikte    farklı bir hava htim. Van’ı gördükten sonra tam anlamıyla bir büyükşehir olduğunu ve büyükşehir olmayı sonuna kadar hak ettiğini anladım. Edremit sahiline gelince adeta Ege veya Akdeniz sahillerinde bir kent algısı oluşturdu. Daha sonra 550 binin üzerinde olan nüfus tabelasını görünce kent merkezinin çok büyük olduğunu orada idrak ettim. Ancak Van’a geldiğimde kent merkezinde yaşayan nüfusun resmi olarak açıklanan nüfustan fazla olduğunu söylediler

 

VANLILARI MİSAFİRPERVERLİĞİ İLE TANIDIM

Vanlıların ilk dikkatinizi çeken özelliği nedir?

Van hakikaten kadim bir kent, bunu öyle laf olsun diye söylemiyorum.  Memleketim Elazığ da misafirperverliği ile bilinen bir yerdir, Elazığlılara da söylüyorum, Elazığ merkezli Fırat TV’de katıldığım bir programda hakikaten Vanlıların gözüme ilk çarpan özelliği misafirperverliği oldu dedim.

 

GÖREV BAŞLAMADAN NE YAPABİLİRİZ DİYE 40-50 SAYFALIK RAPOR HAZIRLADIM

Daha önce hangi görevdeydiniz, Van’a nasıl ve neden geldiniz?

Teklif geldiğinde görevi tereddüt etmeden kabul ettim, Çünkü Sayın Valim benim için çok değerli kendisiyle çalışmaya gerçekten doyamamıştık. Sayın Valim “Ali burada sana çok daha fazla ihtiyaç var” dediğinde bunu memleket meselesi olarak kabul edip, İller Bankası Bölge Müdürü olarak yaptığım ve büyükşehir yasasından önce 102 hali hazırda ise 54 belediyeye hizmet eden bir görevi bırakıp tereddütsüz olarak buraya geldim.

 

Görevi kabul ettikten sonra, göreve henüz başlamadan VASKİ ile ilgili araştırma yapmaya ve eksiklikleri tespit etmeye başladım.

 

Çalışmalarımı, Van’da başka neler yapabiliriz şeklinde çeşitlendirerek sürdürdüm. Buradaki arkadaşlar ile irtibat kurdum, sorular sordum, mevcut durumu tespit etmeye çalıştım. Yaklaşık olarak 40-50 sayfalık bir rapor hazırladım. Göreve başlamadan yapılması gereken çalışmaların neler olduğuna dair raporumun ana başlıklarını Sayın Valime sundum. Göreve başladıktan sonra da ilk etapta tespit ettiğimiz eksiklikleri de bu rapora ilave ederek bir program çerçevesinde yol haritası ortaya koyduk.

 

KURUM ÇALIŞANLARININ KAYGILARINI GİDERDİK VE HAREKETE GEÇİRDİK

Kurum yönetimi ile personel ilişkileri nasıldı ve ne gibi çalışmalar yaptınız?

Öncelikle kurumda çalışan insanların bir biri ile barışması ve çalışmaya sevk edilmesi gerekiyordu. Göreve başladıktan sonra genel müdür yardımcılarım ve daire başkanlarım ile yaptığım ilk toplantıda arkadaşlarımızın yüzünde bir somurtkanlık ve endişe gördüm. Bunu kendilerine “Karşımda somurtkan adam istemiyorum, yüzünüz gülecek bilesiniz” dedim. Personelimizin odalarına giderek ziyaret ettim ve kendileri ile tanıştım. Onlara nasıl çalışacağımızı anlattım, intikam almaya gelmediğimizi, Van’da bulunan herkesin tek ortak noktası olan Van’a hizmeti gerçekleştirmeye geldiğimizi söyledim. Bu ziyaretlerimizin sonucunda personelimizin kendisine olan özgüveni geldi, üzerlerindeki atalet kalktı ve o arkadaşlarımızı hareketlendirdik.

 

KURUM İÇİNDE İŞ BARIŞINI SAĞLADIK

Personel arasındaki ilişkileri, kurum içi ahenk ve iş verimi açısından değerlendirebilir misiniz?

Bir kamu kurumu değil özel sektör mantığı ile hareket edeceğiz. Kimse bu benim işim, bu onun işi demeyecek, herkes bir aksaklık gördüğünde çözüm için işin ucundan tutacak. Ben personel ile barışık olmak isteyen birisiyim. Küslük istemiyorum, görüş ayrılığından kaynaklanan iş aksatmalarına tahammülüm yok. Bunları ortadan kaldırmak için çok yoğun bir çaba harcadık. Birinci maddemde bu vardı ve bunu gerçekleştirdik.

 

Şu anda kurum içinde iş barışı var, herkes bir birine güveniyor ve başındaki insanın adil olduğuna kanaat getirdi. Artık biliyorlar ki üst yönetim haksızlık yapmaz, iş yapanla iş yapmayanı ayrı tutar. Bu konudaki tutumumuzu çok net bir şekilde belli ediyoruz ve kendi çapımızda ödüllendirerek çalışmayı teşvik ediyoruz. Bizimle diyalog kurulmasını kolaylaştırdık, herkes genel müdür başta olmak üzere ilgili yöneticinin kapısını kolaylıkla çalıp içeriye girebiliyor.

 

Bu ortam sağlandıktan sonra projelerin hayata geçirilmesi için gerekli olan başarılı çalışma performansının yakalanması kolay oldu. Adil bir yönetim anlayışı ile personel ile birebir yaptığımız görüşmeler şu an yakaladığımız başarılı çalışmaların temelini oluşturuyor.

 

KURUMSAL SİSTEM OLUŞTURMAK İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLATTIK

Göreve başladığınızda VASKİ’deki kurumsal yapı nasıldı?

Ondan sonra sıra işlere geldi. VASKİ kurumsal yapısını tamamen kaybetmişti. Şuna şahit oldum, bizim santral görevlisine bana bir telefon bağlayın dedim, cep telefonuma telefon bağlayamadılar. İşlerle ilgili nerede ne yapmışız gibi bir envanter çalışması yoktu. 2015 yılından bu yana halen bekleyen projeler vardı. İller Bankası tarafından yürütülen projeleri tamamlamak için yeniden çalışmaları başlattık. Kurumsal yapıyı oluşturma çalışmalarımız devam ediyor. Hedeflediğimiz seviyeye henüz gelmedik, ancak önemli bir mesafe kat ettik. Bir gün görevimizi devredip gideceksek, kurumsal yapıyı oluşturmuş olalım ve yerimize gelen hiçbir sıkıntı yaşamadan bu sistemle devam etsin istiyorum.

 

2017 YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLMESİ İÇİN START VERİLEN PROJELER

Göreve başladığınız andan itibaren hazırladığınız ve uygulamaya koyduğunuz projelerden bahseder misiniz? Ayrıca projelerin başarıya ulaşması için görevlendirdiğiniz personel ile ilgili bir çalışmanız oldu mu?

 

Personelimizi Hizmet İçi Eğitim ile Daha Verimli Hale Getirdik

1.5 – 2 ay içerisinde oluşturmaya başladığımız kurumsal yapımızı, yeni hayata geçirdiğimiz projelerimiz ile ilgili olarak VASKİ personelimize yönelik olarak 25 adet eğitim faaliyeti yaptık

 

Su Faturası Tahsilatı 53 Ayrı Noktada Yapılmaya Başladı

VASKİ binasından içeriye ilk girişte 2 veznemiz önünde insanların sırada izdiham yaşadıklarını gördüm. Bunun ne olduğunu sorduğumda, bu 2 vezneden başka yerde ödeme noktasının olmadığını söylediler. Biz vatandaşa hizmet için varız, öncelikle onların memnuniyeti bizim için önemli.

 

Bunun için yapabileceğimiz seçenekleri gözden geçirdik, bu konuda başarılı bir firma ile görüştük, pazarlıklarımızı yaptık ve Türkiye’deki en ucuz fiyat olan fatura başı bir liraya anlaşma yaptık. Şu anda 53 ayrı noktada vatandaşlarımız 1 lira karşılığında su faturalarını ödeyebiliyorlar.

 

Vatandaşlarımız VASKİ veznesinden su faturasını ödeyebilmek için en az 3 lira dolmuş parası veriyordu, şimdi 1 lira karşılığında faturasını ödeyebiliyor. Bankalardaki ödeme noktalarını da arttırdık. Böylece vatandaş daha az masraf ediyor ve zaman kaybı yaşamıyor, VASKİ olarak halkımıza daha güzel hizmet sunup memnuniyeti sağladık, firma da fatura başı aldığı 1 lira ile kazanç sağlıyor.

 

Mobil VASKİ Uygulaması ile Abonelerimize Telefon Kadar Yakınız

Mobil VASKİ çok önemli bir uygulama. Bu uygulama üzerinde yer alan e-ödeme seçeneği ile fatura bazında ödeme yapabiliyorsunuz. Telefonlarınıza indirdiğiniz zaman bütün faturalarınızı görebiliyorsunuz. Birikmiş faturanız varsa isterseniz 1 tane isterseniz 10 tane faturanızı ödeyebiliyorsunuz. Bütçenize göre ödeme yapabiliyorsunuz, bir anlamda taksitlendirme gibi oluyor. Kredi kartı ile de 9 takside kadar ödeme yapılabiliyor. Bazı bankalar ilave taksit imkanı veriyormuş, dolayısıyla abonelerimiz biriken borçlarını 9 ve üzeri taksit sayısı ile ödeyebiliyor.

 

Arıza Çek Gönder ile Arızalar Anında Sistemimizde

E-VASKİ Mobil VASKİ’de yine arzı çek gönder imkânı da var. Bir yerde bir arıza gördünüz, adresini yazıyor, fotoğrafını çekiyorsunuz, konumu da uygulama kendisi ekliyor ve gönderiyorsunuz. Anında bizim sistemimizde görünen arızadan hızlı bir şekilde haberdar olmuş ve en kısa sürede de müdahale ederek arızayı gidermiş oluyoruz.

 

Ayrıca whatsapp hattı oluşturduk abonelerimiz şikâyetlerini oradan da bildirebiliyorlar.

185’i çok aktif bir şekilde takip ediyoruz. Mail yoluyla bana atılan şikâyetler giderildi mi giderilmedi mi, size nasıl davrandılar diye sormak için vatandaşı arıyorum. Bir eksiklik ve aksaklık varsa anında müdahale ediyoruz.

 

VASKİ Haberlerine Ulaşabilirler

E-VASKİ uygulamamızdan VASKİ çalışmalarımız ile ilgili haberlere ve bilgilere ulaşılabiliyor. Ayrıca abonelerimizin ihtiyaç duyabileceği nöbetçi eczane ve önemli telefon numaraları gibi seçenekler de yer alıyor. Bunların hepsi vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını daha konforlu çözüme ulaştırmaya, memnuniyetini arttırmaya yönelik hizmetler.

 

Küçük dokunuşlarla büyük memnuniyet oluşturduğumuz bu hizmetlerimizi neredeyse bedavaya getirdik. Böylece herkesin kazançlı çıktığı, kazan kazan yöntemi ile hizmet kalitemize katkı sunduk.  Firmaya kurum olarak para vermedik, fatura başı 1 lira kazanıyor. Vatandaş fatura ödemek için VASKİ’ye gelmiyor minibüs parasından 2 lira kazanıyor, biz de hiç harcama yapmadan halk memnuniyetini arttırmış oluyoruz.

 

VASKİ Girişindeki Danışmada Refakat Hizmeti Veriliyor

VASKİ girişindeki danışmada bir resepsiyon oluşturduk. Buradaki görevli arkadaşlar VASKİ’ye gelen halkımızı dinliyor, konusu ile ilgili birime kadar eşlik ederek götürüyor. Vatandaş geldiğinde bina içinde abone servisini, daire başkanının veya genel müdürün odasını aramıyor. Orada yaşlımız, okuma yazması olmayan veya dil bilmeyen geldiğinde görevli arkadaşlarımız misafir ediyor, çayını ikram ediyor, bu süre içerisinde işlemlerini yapıyor ve daha sonra güzel bir şekilde uğurluyor. Böylece insanımızın zamanı boşa harcanmıyor, kurum içinde birim aramıyor ve hızlı bir şekilde konusu çözüme kavuşturuluyor.

 

Atık Su Arıtma Tesisi ile Van Gölü Kirlenmekten Kurtulacak

En önemli projelerimizden olan ve Sayın Valimin bana verdiği ilk talimat olan atık su arıtma tesisinin çalışır hale gelmesi çok önemli. Ben göreve başlamadan önce atık su arıtma tesisi ile ilgili tahsis çalışmaları bitmişti. Biz de evrak işlemlerini tamamladık, 75 milyon liranın tahsisi yapıldı. Bütün çalışmaları bitirdik. Atık su arıtma tesisinde geldiğimiz noktaya ulaşabilmemiz ve Van Denizi’nin kirlenmekten kurtarılması için Sayın Valimiz Murat ZORLUOĞLU’ nun olağanüstü gayreti ve desteği oldu. Şahsım ve Vanlı hemşehrilerimiz adına kendisine teşekkür ediyorum.

 

 

Her şey planladığımız gibi giderse, yani ihale sürecinde itirazlar olmazsa, 2-2,5 sene içerisinde,  işletmeye almayı planlıyoruz, böylece Van Gölü kirletilmekten kurtulmuş olacak.

 

Gevaş’ı Artos’un kaynak suları ile buluşturduk

Gevaş ilçemizde içme suyu sıkıntısı vardı. Bunun için Artosun soğuk sularını Gevaş’a kavuşturduk. Ben göreve başladığımda projesi tamamlanmıştı, ancak yapımı 2018 yılı programına alınması gündemdeydi. Biz bu yıl başlayıp bitirilmesini istedik, yaklaşık 10 gün önce Pınarbaşı Kaynaklarını Gevaş depolarına ulaştırdık. Yüz yıldır Gevaş’ın hayalini kurduğu, 35 yıldır da yapıyoruz yapacağız şeklinde bekletilen Gevaşlılar, 3 ayda bu suya kavuşunca “ Madem 3 ayda gelebilecek suydu, neden 35 yıl bekletildik” dediler. Gevaş’ı hayalindeki suya kavuşturmanın mutluluğunu yaşadık.

 

Gevaş’ta Kanalizasyon Sorununu Çözdük

Gevaş’ta toplumsal barışı olumsuz etkileyen bir kanalizasyon sorunu vardı. Gevaş’ın bir mahallesinde kanalizasyon var, diğerinde yoktu.  Göreve yeni başladığım dönemde bir mahallenin muhtarı bana hışımla gelmişti, beni görünce şaşırdı., “Genel Müdürüm siz yeni mi geldiniz, 3 yıldır uğraşıyorum, Allah aşkına okulun önünde kanalizasyon kırılmış çocuklar o pisliğe basarak geçiyorlar, onu dahi yapmıyorlar” dedi. Biz önce onu, daha sonra Gevaş’ta kanalizasyonu olmayan mahallelerin kanalizasyonunu yaptık.

 

İlçelerdeki Muhtarların Sorun ve İsteklerini Aldık

İlçelerimizin muhtarları ile toplantı yaptık. Bazı muhtarlar ile iki kez toplandık. Muhtarlarımızı dinledik, su ile ilgili sorun ve taleplerini aldık. Su ile ilgili sorunlarının büyük bir çoğunluğu kayıp ve kaçaklardan kaynaklanıyordu. Yani suyu usulüne uygun kullanmamaktan dolayı su yetmeme sorunu vardı. Toplantılarda kendilerine izah ettik, gerçekten sorunu olan yerlerin birçoğunun sorununu çözdük. Birinci toplantıda 30 muhtardan su sorunu şikâyeti geldiyse, bir ay sonra Vali Bey ile birlikte yaptığımız toplantıda su sorunu ile ilgili şikâyet sayısı 4-5 civarında oldu. Daha önce su sorunu yaşayan muhtarların birçoğu da söz isteyerek, VASKİ’ye teşekkür etti.

 

Abone Güncellemesi Çalışması Yaptık

Yaklaşık olarak 1 milyon 300 bin lira bedel ile barkotlu sistemle abone güncellemesi yapılıyor. Böylece binalar ve içerideki bağımsız bölümler de kayıt altına alınıyor. O apartmanın resmi çekilip sayısal olarak coğrafi bilgi sistemine kaydediliyor. Görevlimiz oradan geçerken barkodu okuttuğunda kayıt altında olup olmadığını göreceğiz. Buradaki hedefimiz 140 bin abonenin güncellemesini yapacağız, burada abone olmayanları kayıt altına alacağız, kaçakları tespit edeceğiz. Gidip bu kaçaklara gerekli cezai müeyyideyi uygulayıp sisteme alacağız.

 

İlçelerde Abone Çalışması Yapacağız

İlçelerle ilgili abone yapma işini ihale edeceğiz. İlçelerde hedeflediğimiz abone sayısı 60 bin civarında. İlk etapta insanlara abone olmak zor gelebilir, ama belirli bir süre sonra su sayaçtan geçtiğinde hoyratça kullanılmayacak. Bir köyün aşağı mahallesinde içme suyu ağaca verilmediği zaman yukarı mahalleye de su yetecek. Ve oradaki insanlar da susuz kalmayacak. Hem su kullanımı daha kontrollü olacak, hem de elde edilen paralar ile yeni yatırımlar yapılacak.

 

2018 yılı için suya zam yapmadık. Bu da enflasyon oranı nispetinde indirim yapmak demektir. Eğitim kurumlarına 33 ila 83 arasında indirim yaptık.

 

TOKİ’lerin Su Parası Yarı Fiyatına Ödenecek

Göreve geldiğimde en çok şikâyet TOKİ’lerden geliyordu. Ayda 106 lira gibi sabit bir tarife gönderiliyordu. TOKİ abonelerine zamanında tankerler ile su verilmiş ve sayaçtan geçmiş, şu anda da bu suyun parası alındığı şikâyeti vardı. Bunu öğrendikten sonra fatura göndermeyin dedim. İlgili arkadaşlar çalıştılar ve su tarifelerinin içerisine yönetmelik dâhilinde TOKİ su tarifesi koyduk. Bu kapsamda 31 Aralık 2017 tarihine kadar tüketilen suları normal tarifenin yarısını alacağız. Şu andaki tarifemiz 2,7 lira, arkadaşlarımız gidip TOKİ’lerdeki miktarları tespit edecek ve 1.325 liradan Mayıs ayına kadar ödeme imkânı sağlıyoruz. Bu da ciddi manada rahatlama sağlayacak.

 

İnşaat sektörünün kanalizasyon ve içme suyu katılım paylarını düşürdük

Van’da inşaat sektörünün önünde en büyük engellerden bir tanesi içme suyu ve kanalizasyon katılım paylarının yüksekliği vardı. Bu Sayın Valim ile görüştük ve bir çalışma yapmamız talimatını verdi. Yaptığımız çalışmada inşaatlardan yüzde 0,9 ile yüzde 2 arasında kanalizasyon ve içme suyu katılım payını 1,2’den yapmayı teamül haline getirmişler. Biz önce alt limit olan yüzde 0,9’dan aldık, daha sonra 2017 Kasım ayındaki genel kurulumuzda da alt limiti 0,7’ye çekerek uygulamaya başladık.

 

Camilerdeki Bozuk Muslukları Değiştirdik

Camilerde bozuk olan musluklar nedeniyle önemli miktarda su boşa akıyordu. Bunun önüne geçebilmek için camilerdeki bozuk muslukların tamamını değiştirdik. Toplamda 500 adet musluk değiştirerek suyun boşa akmasını önledik. Camilerdeki muslukları sürekli kontrol ediyoruz, tespit edilen bozuk musluklar anında değiştiriliyor.

 

Okumaları Doğru ve Hızlı Yapıyoruz

Abonelerin saat okumalarını daha doğru ve hızlı yapabilmek için Daha hızlı ve doğru okuma yapabilmek için 260 bin lira bedel ile 19 adet el terminali aldık.

 

Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kurduk

Birçok belde belediyesinde dahi olmasına rağmen VASKİ’de elektronik belge yönetim sistemi (EBYS) yoktu. Hemen çalışmaları başlatıp sistemi kurduk ve faaliyete geçirdik. Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile hem zamandan hem de kâğıt giderinden tasarruf ediyoruz.

 

Abone Sayımızı 15 Bin Arttırdık

Kurumsal yapının oluşması için attığımız adımlar sonrasında abone sayısında 15 bin artış sağladık. TOKİ’leri de sisteme aldığımızda abone sayılarımız çok daha artmış olacak. Kayıp kaçak oranı kayyum atamasının yapıldığı 16 Kasım 2016’de yüzde 80 civarındaydı, benim göreve başladığım Eylül 2017’de yüzde 73 civarındaydı, Ekim 2017 sonu itibariyle ise yüzde 63’e düşürdük.

 

Gelirlerimizi Yüzde Yüz Arttırdık, Esnafa 45 Milyon Borç Ödedik

Gelirlerimizi bir önceki yıla göre 30 milyon lira arttırdık. Eylül ayından itibaren aylık 8.5 milyon lira olan gelirlerimiz 15 milyona çıkardık. Giderlerimiz bir önceki yıla göre 7 milyon liralık artış olmuş, bunun 4 milyon lirası yaptığımız ilave yatırımlar için harcandı.

 

Esnafa olan 45 milyon borcunu ödedik. Özellikle küçük esnafın 20 bin liranın altında olan alacaklarının tamamını ödedik. Bizim alışveriş yaptığımız küçük esnafa ciddi bir katkı sağladı. Hak edişler yüzde 10 mertebesinde ödenirken, yüzde 30 düzeyinde ödeme yapar hale geldik. Bu da göreve başladığımda “VASKİ’den kurtulalım bir daha iş yapmayacağız” diyen müteahhitlerin,  “VASKİ’yle iş yapmaya devam edeceğiz” demesine vesile oldu. 

 

2018 Yılında Önceki Yılın 2 Katı Yatırım Yapacağız

2018 yılında yapmayı düşündüğümüz yatırım bir önceki yılın yaklaşık iki katından biraz daha fazla. 2017 yılında 56 milyon liralık yatırım yapılmış, 2018 yılı yatırım programında 118 milyon lira bütçe ayrıldı. 

 

Kanalizasyon Arızası Yüzde 90 Azaldı

İler Bankası’nda bir kentin kanalizasyon işlerini bitirip belediyeye teslim ederken, 6 ayda bir temizlensin diye kanalizasyon işletme talimatnamesi veririz. Oysa Van’da kanalizasyonlar 40 yıldır temizlenmemiş. Günlük 70-80 su ve kanalizasyon arızasının nereden kaynaklandığını bulmaya çalıştık. Çünkü bu kadar arıza sayısı normal değildi. Bunu çözmek için özel vakumlu bir araç kiraladık. Şimdi 40 yıldır yapılmayan kanalizasyon temizliklerini yapıyoruz. Vakumlu araç ile kanal temizliği yaptığımız yerlerde arıza sayısı yüzde 90 azaldı.

 

 

Bunları yaparken bir de öğrendik ki kiraladığımız makine kadar güçlü olmasa da VASKİ’nin vakumlu aracı varmış. Ancak araç sadece şoför yok diye çalıştırılmıyormuş. Bir şoför tahsis ettik, eğitime gönderdik ve araç şimdi çalışır vaziyette, küçük çaptaki vakumlama işlerimizi de o aracımızla yapıyoruz.

 

Kanalizasyon bacalarından Asfaltlama ile kapatılan 3200 adet baca kapağını açığa çıkardık. Baca kapaklarını asfalt seviyesine çekerek yeniden yaptık.

 

Kanalizasyon temizleme sırasında içinden trafikte kullanılan dubalar, termoslar gibi çeşitli malzemeler çıktı. Bunların kasıtlı atıldığını, sistemin tıkanıp halkın mağdur olmasını isteyenlerin olduğunu fark ettik. Artık bunlara müsaade etmeyeceğiz,” iş bilenin kılıç kuşananın” diye boşuna dememişler.

 

İskele Civarında Yaşanan Sel Baskınları Önleniyor

İskele’ den arıtma tesisine giden 1400’lük bir hattımız var. Kentte yağmur suyu drenaj sistemi olmadığı için, yağmur suları kanalizasyona karışıyormuş ve kanalizasyonlarından evlere taşkın oluyormuş. Bunu en aza indirebilmek için, en büyük sorunun olduğu 800 metrelik kısmı baypas ettik ve artık oradan kanalizasyona yağmur ve eriyen kar suyu karışmayacak ve o hat üzerindeki evlerimizde büyük ölçüde kanalizasyon geri basmayacak.

 

Su Depolarında Seramik ve Fayans Kaplama Yapıyoruz

Öncelikle belirtmek istiyorum ki, herkesi ilgilendiren ve herkesi olumsuz etkileyen, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 8 yıldır devam eden su problemini çözdük.

 

Gelelim su depolarının içler acısı haline. Van’daki su depolarının tamamı ham beton şeklindedir. Beton dökülmüş ve içinde hiçbir yalıtım çalışması yapılmadan ham beton haliyle su verilmiş. Göreve başladığım zaman yapımı devam eden, yeni yapılan sıfır depolarda dahi seramik kaplama yoktu.  Çünkü yapılan ihale teknik şartnamesine dahi konulmamıştı. Kullanılan su depolarında da fayans veya sıva yok, kuru beton var.

 

Bu halka bu yapılır mı? Ham beton su deposu demek, tertemiz gelen ve oraya giren su, girdiği andan itibaren her türlü en az 100 kat kirlenmesi demek. Mikrobiyolojik kirlenme, kimyasal kirlenme, aklınıza gelen ne varsa, dışarıdan gelen sızmalar. Çünkü beton sızdırma yapar. Ama fayansı yaparsanız gelir fayansa dayanır kalır, suya karışmaz.

 

Hemen talimat verdim derhal yeni yapılanlara koyuyorsunuz dedim. 2018 yılı içerisinde de mevcut depoların peyder pey hem temizliğini yapacağız, hem de seramik kaplama yapacağız.

 

Sayaç Ölçüm ve Ayar Merkezi Kurduk

Su sayaçlarımızda oluşan arıza, ayar ve bakımlar için Malatya’ya gönderiyorduk. Daha önce bir çalışma yapılmış ancak faaliyete geçirilmemişti. Bununla ilgili olarak Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüz ile işbirliği içerisinde bir merkez oluşturduk. VASKİ’de 375 bin liraya maliyeti olan merkezde artık kendi abonelerimizin sayaçlarının ölçüm ve ayarlarını yapıyoruz.

 

VASKİ’deki bu hizmetten civar iller de yararlanacak. Van bir anlamda bölgemizin su sayaçları ölçü ve ayar merkezi konumuna geldi.

 

Okulların Su Paralarında Büyük İndirim Yaptık

Öncelikle suyu olmayan okullarımızı su ile buluşturduk. Bunlardan en çok dikkatimi çeken de Van merkeze 12 kilometre mesafede olan Dere Üstü Mahallesi’nde anasınıfı ile 4. Sınıf arası öğrencilerin eğitim gördüğü okula bidonlarla su taşınıyor olmasıydı. Benim Elazığlı olduğumu öğrenince Elazığlı bir arkadaşa ulaşmışlar, aradılar beni durumu anlattılar. Okulu aradım müdire hanım çıktı ve durumu anlattı. Ben hemen geliyorum dedim, gittik ve gerekli incelemeyi yaptıktan sonra talimatı verdim ve 6 gün içinde okulumuzu su ile buluşturduk.

 

Pirgarip Mahallesi’nde 265 öğrencinin taşımalı eğitim gördüğü bir okuldan öğretmenler geldi. Okula suyun da taşınarak getirildiğini söylediler. Bir ay gibi bir sürede sondajını vurduk, hattımızı döşedik ve okulumuzu su ile buluşturduk. Mahalle içerisinde su almayan bazı evlere de oradan su verdik.

 

Su rayiç bedellerinde merkezdeki okullarda yüzde 33, kırsaldaki okullara da yüzde 83 indirim yaptık. Sayın Valimizin hassasiyetle üzerinde durduğu ve bize verdiği talimatlar doğrultusunda eğitime ciddi bir destek veriyoruz.

 

İhale Süreçleri Normalleşti, Önceki Dönemler Gibi Yüzde 2-3 Kırımla Verilmiyor

Müteahhitler arasında yarışma oluşmasına fırsat veren teknik şartnameler ile ihalelerimizi yapıyoruz. Önceki dönemlerde maalesef yüzde 2-3 kırımla ihaleler yapılmış.

 

Artık normal seyrinde ilerleyen ihalelerimizi ortalama olarak yüzde 40’ lara varan kırımlarla yapıyoruz. Son derece şeffaf bir ihale süreci sürdürüyoruz, bu nedenle herkes geliyor ve ihaleye giriyor.

 

Doğrudan teminlerde ise mümkün olduğu kadar daha fazla sayıda firmaya davetiye gönderiyoruz. Bu konulardaki normalleşme süreci de hızlı bir şekilde devam ediyor.

 

Halkımıza Hizmet Etmek İçin 2. Bir Askerlik Yapıyoruz

Ailemi de buraya getirmek istiyordum, ancak üniversiteye hazırlanan çocuklarımın eğitim programlarının bozulmaması için getiremedim. Bu nedenle ailem Elazığ’da, işlerimizin yoğunluğu nedeniyle çok fazla gidip gelemiyoruz. Ailemi görmeye 2 -3 haftada veya ayda bir hafta sonları gidip geliyorum.

 

Ben kurumu makamda koltukta oturarak yöneten bir yönetici değilim. Mesai günlerinde haftanın en az 2-3 gününde ilçelerdeyim. Diğer zamanların önemli bir bölümünü ise VASKİ ekiplerinin çalışma yaptığı veya halkımızın ilettiği sorunları yerinde incelemek için sahada geçiriyorum.

Kurumda olduğum zamanlarda ise teknik heyet ile planlamalar ve projeler üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalardan artan ve makamda olduğum zamanlarda ise görüşmek için gelen herkes ile randevu sistemi uygulamadan görüşüyorum.

 

İl Dışına Görev Gereği 3 Kez Çıktım

Bizim ne zaman nerede olduğumuzu merak edenler, hizmetimizi çekemeyen, kıskanan veya karalamak isteyenlerin maksatlı ve gerçeği yansıtmayan fısıltılarına değil, sosyal medyadaki paylaşımlarımıza bakabilirlerse gerçeği görebilirler.

 

Ayrıca haftanın 3-5 günü il dışında olduğumu iddia edenler, iddia ettikleri tarihlerde imzaladığım ıslak imzalı evrakları gelip görebilirler. Hiçbir kimsenin, kötü niyetli kişilerin maksatlı ve asılsız bilgilendirmeleriyle zor duruma düşmesini istemem.

 

Göreve başladığım günden bu yana geçen 3 aylık süre içerisinde, mesai günlerinde Sayın Valimin oluruyla görevli olarak 3 kez il dışına çıktım. 

 

Bir tanesi Ankara’da İller Bankasından kredi ve projelerin takibi için gittik. 2015 yılından bu yana takip edilmeyen projelerin takibini yaptık. Aslında görev sürem 3 günlük olmasına rağmen işim 1 günde bittiği için ertesi gün Van’a döndüm.

 

İkinci olarak su yönetimi ile ilgili Malatya’da yapılan toplantıya gittik. Bölgedeki bütün belediye Başkanları, genel sekreterleri ve yardımcıları ile Genel Müdürlerin, Ankara’dan Su Yönetimi Genel Müdürü’nün, Belediyeler Birliği Genel Sekreteri’nin de geldiği kapsamlı bir toplantıya VASKİ’yi temsilen katıldık.

 

Üçüncü olarak ise, Diyarbakır’da yapılan Fırat-Dicle Havzası İkinci Hat Havza Yönetim Toplantısı’na katıldık. Yılda bir kez bu havzaya dâhil olan illerde yapılan bir toplantı. Bu toplantıya bütün illerin yöneticileri, bazı illerin valileri ve yardımcıları da katılır.

 

Yerimde Oturup Keyf Çatarak Zamanı Tüketmiyorum

“Kovanından çıkmayan arı bal yapamaz” düsturu ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yerimde oturup keyf çatarak günümü gün etmiyorum.

 

Bir gün bir vatandaş arıyor, sen nerden arıyorsun, çayı koy geliyorum diyorum. O vatandaşın çayını içiyorum, benim orada olduğum anda arızası gideriliyor.

 

Yerimde durmadığım iddiaları doğru, çünkü ben koltuğumda oturarak keyf çatmıyorum. Ancak haftanın 3-5 gününü il dışında geçirdiğim iddiaları ise doğru değil, tam aksine görev sorumluluk alanım içerisinde köy köy ve ilçe ilçe gezerek halkımıza daha iyi hizmet verebilmek için çalışıyorum.

 

Hatta bir gününü ayırıp, bir gününü bizimle geçirmek isteyen gazeteci arkadaşlarla birlikte mesai yapabiliriz.

 


YAZARLAR