VATSO Başkanı Kandaşoğlu: Koronavirüsü çok ciddiye almalıyız

Van Ticaret ve Sanayi İş Dünyası Derneği (VATSO) Başkanı ve Doğu Şirketler Grubu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, koronavirüsünden dolayı Van’da ciddi bir tedirginliğin olduğunu belirterek, koronavirüsün çok ciddiye alınması gerektiğini

Van 11.08.2020 13:24:58 0
VATSO Başkanı Kandaşoğlu: Koronavirüsü çok ciddiye almalıyız
Tarih: 01.01.0001 00:00

İKİNİSAN GAZETESİ ÖZEL

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve bütün dünyada hayatı alt üst eden koronavirüse (covid-19) dikkat çeken Van Ticaret ve Sanayi İş Dünyası Derneği (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Vanlıların sosyal mesafe, dezenfektan ve maske kuralına dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

Koronavirüsün şakasının olmadığını belirten VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu, 7’den 70’e herkesin üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

“KORONAVİRÜSÜ ÇOK CİDDİYE ALMALIYIZ”
Koronavirüsünden dolayı Vanlıların büyük bir tedirginlik yaşadığını belirten Kandaşoğlu, “Van’da son günlerde ciddi bir tedirginlik var. Bir panik havası var. Koronavirüsünden dolayı Vanlılar büyük bir tedirginlik yaşıyor. Koronavirüsü çok ciddiye almalıyız. Bunun şakası yok ve Vanlılar olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmamız gerekiyor. İş dünyası olarak, STK’lar olarak, Kamu Kurumları, Muhtarlar, 7’den 70’e herkes üzerine düşen görevleri yerine getirmeli. Sağlık Bakanlığımızın açıklamalarını çok dikkate almalıyız. Buna göre hareket etmeliyiz. Koronavirüs yazın havalar ısınınca azalacak denildi fakat tam tersi oldu. Sıcakta bunu etkilemedi. Aldığımız duyumlara göre, bu hastalık daha da büyüyebilir” dedi.

“VAN VALİLİĞİMİZ TARAFINDAN ALINAN TÜM KARARLARA BİREBİR UYMALIYIZ VE UYGULAMALIYIZ”
Koronavirüsü Vanlılar olarak çok ciddiye almamız gerektiğini belirten Kandaşoğlu, “Ekim ayında daha da sıkıntılı olabilir. Bunlar çok önemli ve ciddi konular. Bu hastalığı Vanlılar olarak çok ciddiye almalıyız. Son birkaç gün içinde Van’da baya işadamı bu virüsten dolayı hayatını kaybetti. 10’na yakın en sevdiğimiz, Van’a büyük katkıları olan, değerli kardeşlerimizi bu beladan dolayı kaybettik. Bu işin şakası yok. Van Valiliğimiz tarafından alınan tüm kararlara birebir uymalıyız ve uygulamalıyız. 3 kez kızımın düğününü bu virüsten dolayı erteledim. Düğünü 2021 yılına erteledik. Birçok akrabamız hayatını kaybetti, bunlar için taziye kurmadık. En büyük sorunlar taziyelerde oluşuyor. Düğünleri ertelememiz gerekiyor. Taziyelerimizi bu dönemde yapmamalıyız. Ailenizden sevdiğiniz biri vefat ediyor ve siz bunun yasını dahi tutamıyorsunuz. Buda Allah’ın bir imtihanıdır” ifadelerini kullandı.

“KURALLARA UYMAMIZ GEREKİYOR”
Koronavirüsün bugünlerde ciddi anlamda etkisini gösterdiğini belirten Kandaşoğlu, “Okullar açılabilir. Bu anlamda Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, okul yöneticilerinin, öğrencileri taşıyan servislerin üzerinde ciddi bir yük olacak. Bunları çok dikkate almalıyız. Bugünlerde Koronavirüs ciddi bir anlamda etkisini gösteriyor. Kim kime temas ediyorsa hemen hastalanıyor. Şuanda tanıdığım değerli birçok işadamı bu virüse yakalanmış. Bu anlamda basın mensuplarına çok önemli görevler düşüyor. Bu konuyu sık sık gündeme getirmeniz gerekiyor. Hiçbirimiz bugün huzurlu değiliz. Birbirimizi misafir edemiyoruz. Bu anlamda kurumlara destek çıkmamız ve kurallara uymamız gerekiyor. Verilen görevleri yerine getirmemiz lazım. Sorumluluk taşımamız lazım. Özellikle maske, dezenfektan ve sosyal mesafeye çok dikkat etmeliyiz. Neredeyse her aileden bir kişi bu hastalığı kapmış. Maskesiz kimse dışarıya çıkmasın. Kalabalık ortamlardan kaçmalıyız” diye konuştu.

“KİMSE KENDİ AİLESİNE, ÇOCUKLARINA VE GELECEĞİNE YAZIK ETMESİN”
Yarın daha büyük sorunlar yaşamamak için bütün kurallara birebir uyulması gerektiğini söyleyen Kandaşoğlu, “Düğün ve taziyeler yapılmamalı. Düğünlerde halaylar çekmek, el ele girmek çok yanlış şeyler. Bu süreçte bu durumdan kaçınmamız gerekiyor. Kimse kendi ailesine, çocuklarına ve geleceğine yazık etmesin. Kurallara birebir uymalıyız ki yarın daha büyük sıkıntılar yaşamayalım. Koronavirüsün İran’da görülmesiyle Kapıköy Sınır Kapısı’nın hemen kapatılmasını talep ettik. Sayın Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız ve yetkili merciler hemen kapıyı kapattılar. Şuanda Kapıköy Sınır Kapısı insanların geçişine kapalı fakat demiryoluyla ticaretimiz devam ediyor. İthalat ve ihracat devam etmektedir. Kapıköy insanların geçişine kapatılmasaydı Van bu virüsten hayatta kurtulamazdı” dedi.

“KAPIKÖY KAPATILMASAYDI ÇOK DAHA BÜYÜK FACİALAR YAŞANACAKTI”
Van’da virüsün yayılmasına en fazla il dışından gelenlerin sebep olduğunu belirten Kandaşoğlu, “İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi illerde oturan insanlar taziye için geldikleri Van’da virüsün yayılmasın sebep oldular. Bundan dolayı sıkıntılar bu noktaya geldi. Kapıköy kapatılmasaydı çok daha büyük facialar yaşanacaktı. Ayakta kalabilmek için ekonomi takibi önemlidir. Ekonomi olmazsa olmazımızdır. Ekonominin birçok yolları var. Ekonominin çareleri var. Şuanda Türkiye’de Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında birçok önemli girişim var. Esnafların kredileri ertelendi. Bu çok büyük bir önem arz ediyor. Bunun yanında devlet kurumlarında bütün işlerin başlatılması önemli oldu. Bütün şantiyeler çalışıyor. Hiçbir şantiye şuanda kapalı değil” ifadelerini kullandı.

“ŞUANDA VAN’DA CİDDİ BİR NİTELİKLİ ELEMAN İHTİYACI VAR”
Nitelikli eleman bulmakta sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Kandaşoğlu, “Biz kendimiz Van’da nitelikli eleman bulamıyoruz. Şoför, iş makinesi operatörü, teknik personel, nitelikli personel bulamıyoruz. Hükümet ciddi bir atakta bulunduğu için, bütün ödemelerin önünü açtığı için, kurumlara ödenekler gönderildiği için bütün şantiyelerde çalışmaya başladı. Şuanda Van’da ciddi bir nitelikli eleman ihtiyacı var. Bundan dolayı ekonomiye çare bulunuyor. Ama hastalığı kapınca çare yok. Hepimizin önceliği bu hastalık olmalı. Bu hastalığa dikkat edelim, yetkili mercilere destek çıkalım, yetkili mercilerin önerdiği kurallara uyalım. Bu kurallar halkın sağlığını korumak için alınıyor. Bu kurallar bizler içindir” diye konuştu.

“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPALIM, KURALLARA UYALIM, DİSİPLİNİMİZİ SAĞLAYALIM”
Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonomide bir durgunluk yaşandığını belirten Kandaşoğlu, “Şuanda piyasada birçok şirket nitelikli eleman bulamıyor. Ekonomide şuanda bir hareketlilik var. Sahada bir çalışma var ve kurumlarda ödeme var. Başka ülkeler bu ülkenin batmasını beklerken, ülkemiz şuanda bütün işlerini devam ettiriyor, bütün projelerini bitiriyor. Her gün bir açılış yapıyor ve ek olarak da yeni yeni yatırımlar yapıyor. Buda bütün dünyayı şaşırtıyor. Sağlık anlamında da Türkiye bütün dünyaya yardımda bulunuyor. Bunlarda bizim için bir gururdur. Biz üzerimize düşeni yapalım, kurallara uyalım, disiplinimizi sağlayalım” dedi.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR