Yeşil Edremit’in kanalizasyon sorunu tarihe karışıyor

Van’ın Edremit ilçesinde Elmalık, Yeni Mahalle, Eski Camii, Yeni Camii Mahallelerini kapsayan ve Edremit’in en büyük sorun olan kanalizasyon tarihe karışıyor. Yapılan ihale ile 65 kilometre kanalizasyon hattı ve 7 terfi merkezi için imzalar

Van 7.01.2021 11:10:59 0
Yeşil Edremit’in kanalizasyon sorunu tarihe karışıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

İKİNİSAN GAZETESİ ÖZEL

Van’ın Edremit ilçesinin önemli sorunu olan kanalizasyon ve terfi yapım işinin ihalesi İller Bankası Anonim Şirketi Yatırım Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından yapıldı. Van’ın önemli turizm merkezi olan Edremit’in kanalizasyon şebekesi ve terfi sorunu böylelikle tarihe karışacak.

Yapım işi kapsamında, 65 bin metre kanalizasyon şebekesi inşaatı, bin 679 adet muayene bacası, 45 bin adet parsel bacası ve 7 adet hazır paket terfi istasyonu imalatı yapılacağı belirtildi.

2019 yılında ihalesi yapılan Van Edremit Kanalizasyon inşaatı yapım işi, ihaleye yapılan itirazlardan dolayı mahkemeye taşınmış ve süreç uzadığından dolayı sözleşme 2020 yılı aralık ayında imza altına alındı. Sözleşme tutarı 37 milyon 252 bin TL olan işin 500 gün içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Edremit ilçesi Elmalık, Yeni Mahalle, Yeni Cami ve Eski Camii mahallelerini kapsayan projenin 2025 yılı için 30 bin, 2050 yılı için ise 40 bin kişilik olarak hesaplandığı belirtildi.

Edremit 112 Çağrı Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, İller Bankası Van Bölge Müdürü Ayhan Kayatürk, VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, AK Parti Edremit İlçe Başkanı Sezer Bayramoğlu ve yüklenici firma yetkilileri katıldı.

“50-60 BİN NÜFUSA HİTAP EDEBİLECEK BİR İŞ”

Yer teslimi töreninde konuşan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, projenin Edremit’e hayırlı olması temennisinde bulunarak, “İller Bankası kanalıyla uzun süredir beklenti içerisinde olduğumuz Edremit’in altyapısı ile ilgili ihale sonuçlandı ve neticeye bağlandı. Neticeye bağlanma süresi biraz uzun sürdü. Açık ihale usulü ile İller Bankası tarafından proje ihale edildi. Firmamız bugün itibariyle geldi ve kendisine yer teslimi yapıldı. Bahar ayı ile birlikte inşallah hızlı bir şekilde çalışmalara başlanacak. Daha önce sektörden tanıdığımız, bildiğimiz, güvenilir bir firma. Kendilerinden işin mümkün mertebe taşeronlara havale edilmemesini istedik. Onlarda sağ olsun kendi işlerini kendileri takip edecekler. Bu projenin hayata geçmesinden dolayı VASKİ Genel Müdürümüze, İller Bankası Genel Müdürümüze, İller Bankası Bölge Müdürümüze ve süreci baştan beri takip eden Edremit Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Bu yaklaşık 59-60 milyon civarında bedeli olan bir iş. 50-60 bin nüfusa hitap edebilecek bir iş. Coğrafi anlamda, turistik anlamda en güzel ilçemiz Edremit olmasına rağmen, maalesef Edremit’te kanalizasyon anlamında ciddi bir sıkıntımız vardı. İnşallah bu proje kısa sürede devreye alınır ve arıtmamızda da son aşamaya gelindi. Son montaj işlemleri yapılıyor. Kısa süre içerisinde onu da devreye alacağız. Çatak arıtma tesisimizi de bu yıl devre alacağız. Projenin Edremit’e hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

“VAN GÖLÜ KİRLİLİĞİNE YOL AÇAN ETKENLER ORTADAN KALKMIŞ OLACAK”

Daha sonra söz alan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ise kangren olan bir sorunu çözüme kavuşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Bugün Edremit için önemli bir gün, bizde bunun heyecanını yaşıyoruz. İhale süreci dışında, Edremit’in ilçe olmasından bu yana, yaklaşık 30-40 yıllık kangren olan bir sorunuydu. Eski Edremit’in yeşilini barındıran, Edremit’in cazibesini oluşturan kısımda maalesef daha önce altyapı çalışması yoktu. Bizde gerek seçim öncesi ve gerek seçim sonrasında sahada en çok karşı karşıya kaldığımız sorunlardan biriydi. Sürecin başından beri başta Sayın Valimiz ve VASKİ ile İller Bankası yöneticilerimizin de bu konuda çok ciddi katkıları oldu. Uzun bir uğraştan sonra, yaklaşık 1 yıl gecikmeli de olsa bugün ihale sürecini tamamladık ve startını verdik. Yüklenici firma da bu anlamda uzman bir firma. İnşallah biran önce birinci elden bu işi yapmanın hazırlığındalar. Bizde Edremit Belediyesi olarak bize düşen kısımda ön açıcı olarak bu işi biran önce bitirip, açılışını da, su bağlamasını da yine sizlerle paylaşırız, Edremit’imizin altyapı sorunu tarihe karışmış olacak. Altyapı yapım işinin tamamlanmasıyla Van Gölü’nün kirliliğine yol açan etkenler ortadan kalkmış olacak. Böylesi devasa bir projenin hayata geçmesinde, çalışmalarımız boyunca bize destek olan Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’a, Van Valimiz Mehmet Emin Bilmez’e, Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan’a ve İller Bankası'na teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Toplantı soru-cevap kısmı ile sona erdi.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR