Ziya Türk, Van Postası Gazetesi Yazarlar Toplantısını anlattı

Geçtiğimiz hafta içinde yapılan Van Postası Gazetesi  Yazarlar toplantısının konuğu Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez oldu. Toplantıda Van’ın bir çok konusu gündeme geldi ve müzakere edildi.

Van 14.10.2019 13:57:44 0
Ziya Türk, Van Postası Gazetesi Yazarlar Toplantısını anlattı
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Gazeteci Ziya Türk, Prof. Dr. Menaf Turan, Prof. Dr. Esvet Akbaş, Yrd. Doç. Oruç Yunusoğlu, Dr. Zübeyde Doğruöz Kul, İrfan Gülaçar,Mahmut Gedik, Veysel Dinçer, Doğan Öztürk, Yunus Tuğrul, Nergiz Gönül Kayman, Ayşe Şahinoğlu, Emine Bişeng Sabırlı ve Ayfer Gözütok’un katıldığı, Van’da ilk defa gerçekleşen program kamuoyunda merak konusu oldu. 

Van Postası Gazetesi Köşe Yazarlarının Van gündemini müzakere etmek üzere yaptığı toplantının konuğu, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez oldu. Van FM’de Ercan Şahin’in hazırlayıp sunduğu programa konuk olan Gazeteci Ziya Türk, kentte merak konusu olan ve konuşulan programla ilgili merak edilenleri anlattı.

VAN VALİSİ MEHMET EMİN BİLMEZ VE YAZARLARA TEŞEKKÜR ETTİ
Van’da köşe yazarları ile ilk defa böyle etkinlik olduğunu söyleyen Gazeteci Ziya Türk, “Aslında Van Valisi Sayın Mehmet Emin Bilmez’in katıldığı toplantı, bizim ikinci programımız oluyor. Biz 15 günde bir kendi aramızda toplanıyoruz ve Van’ın hangi gündemini değerlendirmeliyiz, hangi konusunu işlemeliyiz, hangi konuları yazıp, kamuoyunda hangi konuları gündeme getirmeliyiz şeklinde müzakereler yapıyoruz.  

Gerek çözülmesi gereken sorunlarla ilgili, gerek atılması gereken adımlar ve yapılması gereken yatırımlarla ilgili, kendi aramızda istişare ediyoruz. İstişare toplantılarımıza kurum amirlerini, kaynak ve yetki kullanan, kentin kaderine etki edebilecek kişileri sırasıyla konuk etmek istedik ve Vali Bey ile başladık. Yaklaşık 15 kişi civarında köşe yazarımızla, Van Valisi Sayın Mehmet Emin Bilmez’i konuk ettik.

Kırmayıp, programımıza katıldığı için Van Valisi Sayın Mehmet Emin Bilmez’e bir kez daha teşekkürlerimizi iletiyoruz.  Yazarlarımızın arasında akademisyenler, tıp doktorları, öğretmenler, ilahiyatçılar ve başarılı iş adamları var. Yazarlarımız faklı meslek gruplarından ve kentin farklı sosyal alanlarında yaşayan kişiler olunca,  herkes kendi ilgi alanında bulunan sorunlarla ilgili konuştu. Bu vesile ile yazarlarımıza ve programı gerçekleştirdiğimiz İskele Öğretmenevi Müdürü Mahmut Öztekin Bey’e teşekkür ediyorum” dedi. 

KADINLARIN HAYATIN İÇİNDE DAHA ÇOK YER ALMALARI GEREKTİĞİNİ VURGULADI
Programda konuşulanların tamamının yayınlanan haberde yer aldığını ifade eden Türk, “Programda neler konuşuldu, bu merak konusu olacaktı. Konuşulan konulardan kamuoyu yararlansın diye en ince ayrıntısına kadar yazdık haberleştirdik. Vali Bey, kadınların sosyal hayata katılımıyla ilgili eskiden Babalar çocukları okula götürürdü, şimdi daha çok anneleri götürüyor. Evde de çocukların eğitimiyle ilgilenen anneler, okulda da yine anneler. Annelerin ve kadınların sosyal hayatin içinde, aile hayatının içinde ve toplum içinde olan yerlerinin gerçekten önemli bir ölçüde olduğu, önemli bir yük taşıdıklarını ama temsil ve yetki noktasında yeteri kadar yer alamadıklarını, kadınların hayatın içinde daha çok yer almaları gerektiği ile ilgili vurgular yaptı.” diye konuştu.

VALİ MEHMET EMİN BİLMEZ, VELİLERE ÇAĞRIDA BULUNDU
Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ’in eğitim üzerinden verdiği örnekleri hatırlatarak konuşmasını sürdüren Türk, “Her öğrencinin zekâ düzeyi bir değil, bazıları çok zeki olabilir okuduğunu bir defa da anlayabilir, bazıları da 10 defa okuduktan sonra anlayabiliyor, Rusya, Avrupa ve Osmanlı döneminden örnekler verdi. Herkes doktor olmayabilir, herkes mühendis olmayabilir, herkes yazılımcı olmayabilir, dolayısıyla öğrencilerin toplam sayısının yüzde 10’luk kesimi temel bilimlere yönlendirilmesi gerekirken, herkes ‘çocuğum mimar, mühendis, doktor olsun” diyor. Herkes çocuğunu bu şekilde yönlendirince çocuk yarış atına dönüyor, çok iyi test çözüyor ama hayata hazırlanmadığı için, hayata iyi bir şekilde tutunamıyor. Vali Bey ‘Çocukların hepsi üst düzeyde bir eğitim alamayabilir, çocukları hayata hazırlamalıyız, tornacı, tamirci, marangoza da ihtiyacımız var. Bu çocuğu illa sınavlara hazırlama gel bu çocuğun bir meslek edinmesini sağlayalım, hayata hazırlayalım’ deyince, velilerden şöyle bir tepki alındığını söylüyor, ‘sen benim çocuğuma geri zekâlı mı diyorsun.’ Kimse geri zekâlı değil ama herkesin yapabileceği iş, merakı, ilgisi, anlama düzeyi ve kabiliyeti farklı. Yetenek açısından baktığımızda yazılımı yapabilen, hayvancılığı yapamıyor. Dolayısıyla hayatta, her mesleğe, her alana ihtiyaç olduğuna göre, ‘çocukları hayata hazırlayalım’ diyerek velilere önemli bir çağrıda bulundu.” İfadelerini kullandı.

EĞİTİMLE ANLAMLI ÖRNEKLER VERİLDİ
Türk konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Konu eğitim üzerine olunca Sayın Valimiz 20 yıl önce Muradiye de kaymakamlık yapmış ve orada yaşadığı bir olayı da paylaştı. Orada bir köy okulunda öğretmenin bir hafta boyunca okula gitmediğini öğrenmiş. Öğretmen kafasına göre bir hafta okula gelmemiş, kimsenin haberi yok. Valimize böyle bir şikâyet geliyor ve kontrol ediyorlar, evet öğretmen okulda yok. Bir hafta sonra öğretmen geliyor ve o dönem Muradiye kaymakamı olan Sayın Valimiz, o köye denetlemeye gidiyor. Bakıyor, öğretmenin saç, baş bir birine karışmış, kılık kıyafet bozuk, öğretmenin görevi başında olmadığı her halinden belli.  Öğretmene soruyor, ‘geçen hafta bu kadar gün okula gelmemişsin, neden gelmedin, neden görevini yapmıyorsun?’ Öğretmen diyor ‘buradaydım’, köylü başlıyor öğretmeni savunmaya, ‘Vallahi buradaydı’ diye yemin ediyor. Vali Bey, onlara ‘Eğer sizin çobanlarınız koyunlarınızı bir gün bıraksaydı, en kibarınız ona küfür eder kovardı. Öğretmen bir hafta çocuklarınızı bırakmış, öğretmeni korumak için çocuklarınızın bir hafta eğitimsiz kalmasını önemsemiyorsunuz. Çocuklarınıza, koyunlarınıza verdiğiniz değer kadar değer verin’ demiş. Gerçekten güzel bir örnek, aileler çocukların eğitimi ile telefon, internet, televizyon ve mahalle dedikodularıyla ilgilendiği kadar ilgilenmiyor. 

Vali Bey'in bu kez gittiği köyde taşımalı eğitim de var. Taşımalı eğitimle okula giden çocuklara yemek veriliyor, okulların ısınması, kaloriferlerin yanması söz konusu. 

Vali Bey 'soruyorum' diyor;
 ‘Servis zamanında geliyor mu?’ Geliyor. 
‘Servis sıcak mı? Soğuk mu?’ Bilmiyoruz. 
‘Peki, aile hekimi var mı?’ Var. 
‘Geliyor mu?’ Hiç örmedik. 
‘Aile hekiminin ismini biliyor musunuz?’ Bilmiyoruz.  
‘Bir şikayetiniz var mı?’ Yok diyorlar.

Aynı köyün kahvesinde tartışılan konu ise ‘taşımalı ihalesini kim aldı, ne kadara aldı, yemek ihalesi, kömür ihalesi’ ama ‘okul sıcak mı’ diye soruyor ‘bilmiyorum’ diyorlar. 

Koyuna verilen değer kadar, koyunlar kadar çocuklar sevilmezse, ihalelere duyulan ilgi kadar çocuklara ilgi gösterilseydi Van çok farklı bir noktada olurdu. 

Şuan okulda 350 bin öğrenci var, bunlara yeterli ilgi gösterilemezse, bugün sevdiğimiz şeylerin karşılığında yarın onları kaybetmiş olacağız. Genel olarak bunlara dikkat çekti Vali Bey.” diye anlattı.

AŞİRET DUVARLARINI ARADAN KALDIRMAK LAZIM
Vali Bey’in toplumu aşiretçilik duvarları ile ayrıştıran yapıdan, niteliğe değer veren yapıya dönüşmesinin taşıdığı öneme dikkat çektiğini ifade eden Türk, “Vali Bey, Rize İkizdere de Kaymakam olarak görev yapmış. ‘İkizdere coğrafi olarak iki tarafı dik yamaçlar, ortada da bir dere akıyor diyerek anlatan Vali Bey  ‘Şehir derenin sağında solunda yapılaşmış, sağında yaşayanlar ve solunda yaşayanlar sanki iki yabancı ayrı devlet gibi, kabile gibi, iki tarafta seçimlerde aday çıkarıyor. Karşı tarafta oturan aday, diğer tarafta oturan kişinin kardeşi bile olsa, bu tarafta ki ona oy verince, taziyesine gitmezler, selam veremezler, onu yalnızlaştırıyorlar. Onları bir birinden coğrafi ve zihinsel olarak ayıran deresi ortada görülüyor. Ama bu bölge de de aşiretçilik var, aşiretçilik deresi var. Toplumu bir birinden ayıran, benim aşiretim diye oy vermekten vaz geçmezsek, insan seçmekten vaz geçmezsek, nitelikli, eğitimli, başarılı, sorunlara çözüm üretir, diyerek bir insan tercih etmezsek, bu sorunları yaşamaya devam ederiz. Sorunların çözümü, çocuklarımızı koyunlarımızdan daha çok sevmekte, İkizdere de görünen ama burada görünmeyen aşiretçilik deresini ortadan kaldırmakta’ vurgusu ile bölge açısından önemli bir konuyu dile getirdi. Vali Bey bunun gibi birçok mesaj verdi, biz de bunu tamamıyla yazıp haberleştirdik. Okumak isteyenler bu linkten haberin detayına ulaşa bilir.” şeklinde konuştu. 

HABERİ OKUMAK İSTEYEN LİNKTEN ULAŞABİLİR
https://www.vanpostasigazetesi.com/van/vali-mehmet-emin-bilmez-van-postasi-gazetesi-yazarlari-ile-bir-araya-h110134.html

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR