Van'da Yatırım Bereketi: Temmuz'da 47 Yeni Şirket Kapılarını Açtı!

Van'da iş dünyasında hareketlilik: Temmuz'da 47 yeni şirket kuruldu.

Van 27.08.2024 00:04:16 0
Van
Tarih: 27.08.2024 00:04

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin son verilerine göre Van ilinde Temmuz ayında 47 yeni şirketin kurulumu gerçekleşti. Haziran ayında 27 şirkete ev sahipliği yapan Van, böylelikle bir ay içinde şirket kuruluşlarında önemli bir artış göstermiş oldu.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ'NDEKİ ŞİRKET KURULUMLARINDA VAN LİDER

Temmuz ayında Doğu Anadolu Bölgesi'nde şirket kuruluşlarının en yoğun yaşandığı şehir olan Van, 47 firma ile zirveye yerleşti. Van'ı sırasıyla Malatya 40 şirket, Elazığ 30 şirket, Erzurum ve Ağrı ise 29'ar şirket ile takip etti.

DİĞER İLLERDE DE ŞİRKET KURULUMLARI DEVAM EDİYOR

Erzincan 12, Bitlis 19, Muş 9, Kars 5, Hakkâri 11, Tunceli 6 şirket kuruluşu gerçekleşirken, Iğdır'da 2 yeni firma kuruldu. Ardahan ise bu süreçte yeni şirket kuruluşuna tanıklık etmedi.

VAN'DA KURULAN VE KAPANAN FİRMALARA DAİR RAKAMLAR

Temmuz ayı itibariyle Van'da 47 şirket, 2 kooperatif ve 18 gerçek kişi ticari işletmesi kurulumu yapılırken, aynı dönemde 9 şirket ve 1 kooperatifin tasfiye olduğu, 9 şirket ve 10 gerçek kişi ticari işletmesinin de kapandığı bilgisi paylaşıldı.

YILIN İLK YEDİ AYINDA VAN'DAKİ ŞİRKET KURULUMLARINDA DÜŞÜŞ

Van'da yılın ilk yedi ayına bakıldığında; 302 şirket, 12 kooperatif ve 95 gerçek kişi ticari işletmesi kuruldu. Bu sayılara karşın, 64 şirket ve 7 kooperatif tasfiye olurken, 51 şirket, 9 kooperatif ve 57 gerçek kişi ticari işletmesi kepenk indirdi. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde ise 459 şirket, 16 kooperatif ve 120 gerçek kişi ticari işletmesi kurulumu yaşanmış, 58 şirket ve 2 kooperatif tasfiye edilirken 53 şirket, 5 kooperatif ve 119 gerçek kişi ticari işletmesi faaliyetlerine son vermişti.

2024 YILI KURULUM VE KAPANIŞ İSTATİSTİKLERİNDE DALGALANMALAR

2024 yılının ilk yedi ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre şirket sayısında %14,5, gerçek kişi ticari işletme sayısında %31,3, kooperatif sayısında ise %8,2 oranında bir azalma meydana geldi. Kapanan şirket sayısında %28,3, kapanan kooperatif sayısında %9,1 artış yaşanırken, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında %36,8 azalış görüldü.

2024 TEMMUZ AYINDA BÖLGEDEKİ ŞİRKET VE KOOPERATİF KURULUMLARI

2024 Temmuz ayında bölgedeki diğer illerden Bitlis'te 19 şirket ve 1 kooperatif, Hakkâri'de 11 şirket ve 2 ticari işletme, Muş'ta ise 9 şirket, 2 kooperatif ve 1 ticari işletme kuruldu. Bu dönemde Muş'ta 4 şirket ve 1 kooperatif tasfiye olurken Bitlis ve Hakkâri'deki bazı ticari işletmeler de kapandı.

TÜM TÜRKİYE GENELİNDE ŞİRKET VE KOOPERATİF KURULUMLARINDA ARTIŞ

Türkiye genelinde Temmuz ayında bir önceki aya göre şirket ve kooperatif kurulumlarında artış yaşandı. Bayburt ve Ardahan'da ise herhangi bir şirket kuruluşu kaydedilmedi. Ayrıca, Temmuz ayında kurulan şirketlerin sermaye miktarı %35,3 oranında artış gösterdi.

SEKTÖREL DAĞILIM: TİCARET VE İNŞAAT SEKTÖRÜ ÖN PLANDA

Şirket ve kooperatifler en çok ticaret, imalat ve inşaat sektörlerinde kuruldu. Temmuz ayında kapanan işletmelerinin büyük çoğunluğu da bu sektörlerden oluştu.

KONUT YAPI KOOPERATİFLERİ ÖNE ÇIKIYOR

Temmuz 2024'te kurulan 267 kooperatifin büyük bölümü konut yapı kooperatifleriyken, işletme ve turizm geliştirme kooperatifleri de dikkat çeken diğer kuruluş tipleri arasında yer aldı.

YABANCI SERMAYELİ ŞİRKET KURULUMLARINDA TÜRKİYE ÖNDE

Yabancı ortak sermayeli şirket kuruluşlarında Türkiye kökenlilerin ağırlıklı olduğu görülürken, İran, Almanya ve Çin kökenli şirketlerin de kuruluşlarda yer aldığı belirlendi. Bu şirketlerin çoğunluğu toptan ticaret, işletme danışmanlığı ve inşaat sektörlerinde faaliyet göstermeyi tercih etti. Yabancı sermayeli ortakların toplam sermayedeki payı dikkate değer bir yükseklikte gerçekleşti.

Kaynak: Van Postası Gazetesi