Van’da 'Evim depreme karşı sağlam mı' diye merak edenler ne yapmalı?

Evinin bulunduğu binanın sağlam olup olmadığını merak eden Vanlılar ne yapmalı? Evinin sağlam olup olmadığını nasıl anlamalı? Belediyelere mi, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne mi, yapı denetim firmalarına mı başvurmalı?

Van 10.03.2023 13:30:00 0
Van’da
Tarih: 10.03.2023 13:31

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Vangölü TV’de yayınlanan Gazeteci Ziya Türk’ün hazırlayıp sunduğu Gündemdekiler programına konuk olan İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, evinin depreme karşı sağlam ve güvenli olup olmadığını merak eden Vanlıların ne yapması gerektiğini anlattı.

Programda yönetmeliklerin ve yapı denetiminin önemine de değinen Kaymakam Aydın, şu ifadeleri kullandı;

“1999 YILINDAN SONRA YAPILAN BİNALARIN DURUMLARI HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİYORUZ”
Deprem’den sonra İpekyolu Belediyesi’ne de evim sağlam mı diyerek evinin durumu hakkında bilgi almak için başvurular oldu, olmaya da devam ediyor. 1999 depreminden sonra iki tane deprem yönetmeliği yayınlandı, ona uygun olarak da evlerin yapım şartları belirlendi.

1999 yılından sonra inşa edilen yapılarda, yapı denetim firmalarının denetimi söz konusu. Bu nedenle bizim elimizde de bu tarihten sonra yapılan binaların ıslak numunelerine ait analiz raporları var. Bu binalar ile ilgili yapılan başvurularda analiz raporlarını esas alarak başvuru yapan vatandaşlarımıza bilgi veriyoruz.

“YAPIM AŞAMASINDA ŞARTLARA UYMAYAN BİNALARIN YAPIMINI DURDURUYORUZ”
Yapı denetimli olan binalarda sorun olmaması gerekiyor. Olursa faaliyet durduruluyor ve ona göre işlem tesis ediliyor.

Bina yapım aşamasındayken, yapı denetim firması tarafından alınan numune belediyelere bildirilir, belediyeler denetim sırasında bu raporlar yapım şartlarına uygun değilse faaliyeti durdururuz.

“BELEDİYELERDE 1999 YILINDAN ÖNCE YAPILAN BİNALARIN ANALİZ RAPORLARI BULUNMUYOR”
Evim sağlam mı diye kaygı duyup başvuru yapan vatandaşlarımızın binası yapı denetim firması kontrolünde yapılmamışsa, 1999 dan önce yapılmışsa, belediyelerde bu binaların durumlarını gösteren analiz raporları yok.

“BİNALARIN SAĞLAMLIK ANALİZLERİ LİSANSLI LABORATUARLARDA YAPILIYOR”
Binanız yapı denetimli olsa da analiz raporlarına güvenmiyorsanız, bu durumda binadan karot örnekleri alınarak yeniden analiz yapılması gerekiyor. Belediyenin böyle bir hizmeti yok, o nedenle bu analizlerin özel laboratuarlarda yapılması gerekiyor. Bunun için de Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından lisans verilmiş özel laboratuarlarda alınan karot örneklerinin analizlerini yaptırabilirler.

“KAROT ANALİZLERİ MUTLAKA LİSANSLI FİRMALAR TARAFINDAN YAPILMALI”
Lisanslı firmalar ve laboratuvarlara bu işlemlerin yaptırılması büyük önem taşıyor, karot örnekleri yetkili uzmanlar tarafından binanın taşıyıcı sisteminin önemine dikkat edilerek alınmalı ve analizler sağlıklı yapılmalı.

Kaynak: Van Postası Gazetesi
 


YAZARLAR