Van'da turşuluklar pazar tezgâhlarında yerini aldı

Yaz aylarının ardından sonbahar mevsimiyle birlikte ev hanımlarının turşu kurma telaşı başladı. Turşu sezonuyla birlikte turşu yapımında kullanılan sebze türleri tezgâhlarda boy göstermeye başladı.

Van 27.09.2023 00:57:00 0
Van
Tarih: 27.09.2023 00:58

Geçtiğimiz haftadan itibaren havaların yavaş yavaş serinlenmesiyle kış mevsiminin etkileri iyiden iyiye hissedilmeye başladı. Kış mevsiminin yaklaşmasıyla Vanlıları kışlık erzak hazırlama telaşı sardı. Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan turşunun yapımı için kullanılan sebzeler tezgahlarda yerini alırken, vatandaşlar turşuluk almak için alışverişe başladı.

Kış aylarında sofraların vazgeçilmezlerinden olan turşu yapımı için sebzeler manav tezgahlarında yerlerini alarak tezgahlara renk katmaya başladı. Uygun fiyata geç kalmadan turşusunu yapmak isteyen vatandaşlar manav ve pazarlara akın ediyor.

Turşuluklar vatandaşların yoğun ilgisine maruz kalmaya devam ediyor. Sonbahar ve kış yemeklerinin yanında çokça tercih edilen turşular için vatandaşlar, salatalık, lahana, domates, acur, dülek, patlıcan, maydanoz, kişniş, biber, soğan, havuç gibi sebzeler alıyor. Turşuluk salatalıkların fiyatı cinslerine göre değişiyor.  

Ev yapımı turşular kış sofralarının vazgeçilmezlerinin başında geliyor. Probiyotik olan ev turşusunun faydaları arasında bağırsaklara faydası bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kansere karşı antioksidanlarla korur, turşu suyu kramları azaltır. Tansiyon e diyabeti olanların dikkat etmesi gerekir. Bağışıklık sistemini sonbahar ve kış aylarında güçlendirmek için özellikle turşu tüketilmelidir. Probiyotik olan turşu bağırsak florasını pozitif yönde etkileyerek bireyleri sağlıklı mutlu eder. Ancak turşuyu yüksek tansiyonu, diyabeti, böbrek yetmezliği ve mide rahatsızlıkları olanların dikkatli, kontrollü yemeleri hatta hiç yememeleri gerekir. Fermente bir yiyecek olduğundan bakteri açısından zengindir. Durum böyle olunca sonbahar mevsimi ile birlikte turşuluk malzemelere olan ilgide artıyor. Mevsimin son tarla mahsullerinden acur (hıti) ve yerli salatalıklar, kışlık turşu yapmak isteyen vatandaşların iştahını kabartıyor.

Kışlık yiyecek hazırlığı yaptığını dile getiren ev hanımları “Salatalık, domates, lahana, biber, sirke gibi turşuda kullandığımız malzemelerden aldık. Kış hazırlığı yapıyoruz. Bunlarla turşu kuracağız. Turşuyu bizler annelerimizden öğrendiğimiz şekilde yapıyoruz. Önce bidonumuzu alıyoruz. Bidonun altına nohutlarımızı diziyoruz. Sebzelerimizle sarımsakları aralarına bırakıyoruz. Sirke ve su katıyoruz. Belli bir beklemeden sonra turşumuz hazır oluyor” dedi.

“FİYATLARIMIZ GEÇTİĞİMİZ YILA ORANLA BİRAZ YÜKSEK”

Turşu sezonunu açtıklarını belirten Pazarcı esnafları “Turşuluklar hafta başı itibariyle gelmeye başladı. Turşu sezonu açıldı. İnsanlar fiyatların biraz daha uygun olmasını bekliyor. Talep olarak geçen yıla oranla hemen hemen sebze talebi aynı olacak gibi görünüyor. Elimizde ki ürünler talebe karşılık verecek durumda. Ama zaten yeni nesil pek kendi turşu kurmayı tercih etmiyor, bizim müşterilerimiz hep 45 yaş üstü oluyor. Havaların iyi olduğu şu günlerde kurutmalık ve turşuluk süs biberi, sivri biber, kıl biber, acur, lahana, havuç, siyah havuç, karnabahar, fasulye, kornişon, sarımsak, yeşil domates, limon, arpacık soğan gibi ürünler satılıyor. Fiyatlarımız geçtiğimiz yıla oranla yüksek. Bunun sebebi ise maliyetlerin geçtiğimiz yıla göre oldukça yüksek olması. Mazot fiyatları geçen yıl bu mevsimdeki rakamları üçe katladı nakliye ücretleri kat be kat arttı. Bunun yanında kullanılan malzemeler, poşet, kasa, elektrik giderleri, işçilik maliyetleri fiyatların yükselmesine neden oluyor. Üretim de zahmetli, maliyeti yüksek olan bir iş. Çiftçilere verilen destekler artarsa üretimde artar. Üretim artarsa vatandaşlar daha ucuza meyve ve sebze alırlar. Bizler de vatandaşa ucuz ürünü temin etmek isteriz. Eskiden çuvalla kornişon alıp turşu kurulurdu. Şimdi bunu yapmanın pekte bir mantığı kalmadı. Çünkü evde kurduğunuz turşu hazır olandan daha pahalıya mal oluyor. Eskiden çuvalını 20 liraya sattığımız kornişonun şuan kilosu 15-20 lira arasında değişiyor. Mazota ve diğer girdiler yeni zam gelmezse fiyatların bir miktar aşağı inmesi muhtemel” dediler. 


YAZARLAR