Van'ın eski adı nedir?

Doğu Anadolu'nun incisi, tarihin çok önemli izlerini taşıyan Van, zengin kültürüyle bölgenin en değerli şehirlerinden biridir. Van, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Van 29.09.2023 17:09:00 0
Van
Tarih: 29.09.2023 17:10

Doğu Anadolu'nun incisi, tarihin çok önemli izlerini taşıyan Van, zengin kültürüyle bölgenin en değerli şehirlerinden biridir. Van, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Van, gerek doğal güzelleriyle gerek verimli topraklarıyla çok önemli bir yerleşim yeri olmuştur.

Van Gölü'nün çevresinde yer alan tarihi şehir, Kalkolitik döneme kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Urartu gibi önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmasıyla, Van'ın en eski çağlardan beri önemli bir bölge olduğunun göstergesidir.Kral Sarduri'nin yaptırdığı Van Kalesi, bölgenin tarihinin adeta bir yansımasıdır.

Van; Medler, Persler, Makedonyalılar ve Partlar gibi imparatorlukların egemenliğine girmiştir.Van, sonraki dönemlerde ise Selçuklular, Eyyubiler, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Osmanlı gibi Türk devletlerinin de egemenliğinde olmuştur. Van, Bu dönemlerde inşa edilern başta camiler ve medreselerin yanında birçok mimari eser ile şehrin tarihi ve kültürenl dokusuyla zenginleşmiş bir şehirdir.

19. yüzyılda Ermeni isyanları ve I.Dünya savaşı sırasında yaşananlardan dolayı Van'ın tarihinde karanlık bir dönem yaşanmıştır. Ancak 1918'de gerçekleşen kurtuluşla birlikte Van,yeniden büyümeye devam etmiştir.

Günümüzde bu kadim şehir, tarihi mirasıyla birlikte turizmin de çok önemli merkezlerinden biridir.Zengin tarihini, doğal güzellikleri ve kültürel dokusuyla  birleştiren Van, Anadolu'nun en değerli şehirlerinden biri olarak ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Van'ın Eski Adı

Van, MÖ 9.yüzyıldan yıkılışına kadar Urartular'ın başkentliğini 'Tuşpa' adı ile yapmıştır.
Tuşpa'nın antik kalıntıları, Van'da, Van Gölü'nün doğu kıyısında, Van'ın batısında bulunmaktadır. Dünya'nın hala yaşanılan en eski kentlerinden biri olan bu şehrin tarihi çok zengindir.

Tuşpa'nın Tarihi

Tuşpa, MÖ 9.yüzyılın ortalarında, Urartu Kralı I.Sarduri tarafından yaptırılmıştır. Urartular'dan sonra Orontid Hanedanı, Ahameniş İmparatorluğu, Selevkos İmparatorluğu, Ermeni Krallığı, Bizans İmparatorluğu, Vaskuran Krallığı, Selçuklu Hanedanı, Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğine giren bu şehir tarihin en önemli yerleşim yerlerinden biridir


Anahtar Kelimeler: ' nedir?

YAZARLAR