Abdülhelim ALMALI


İkinisan Gazetesi

İkinisan Gazetesi


İkinisan Gazetesi

İki nisan gazetesinden önce çeşitli gazete ve dergilerde aralıklarla yazılarım çıkardı. Bunu yerelde sürdürmek istemiş ve gazetenin o zamanki imtiyaz sahiplerine iletmiştim. Sağolsunlar kabul etmiş ve yazılarımı yayınlayacaklarını bana bildirmişlerdi.

Bende Vira bismillah diyerek iki nisan gazetesinde 02.03.2004 Salı gününden başlamak üzere 21 Ocak 2011 Cuma günü yazdığım bir makale gazete yönetimince yayınlanmaması üzerine ayrıldım.

Basın yayın ilam kurulunun katı tutumu başlattığı birtakım uygulamalar sonucunda zaten sınırlı ve sıkıntılı yayın yapan gazeteler oldukça zorlandılar. Yereldeki bir takım gazetelerin ekonomik yetersizliklerden dolayı kapanmak zorunda kaldı.

Kapanan gazetelerden biride iki nisan gazetesiydi. İki nisan gazetesinden tanıdığım o dönemde makalelerimin sansürsüz geçmesinde etkili olan Ziya Türk kapanan bu iki nisan gazetesinin sanal âlemde internet üzerinden devamını sağlamak için“ikinisangazetesi.com” adlı siteyi yeniden kullanıma açmış.

Aslında bu vefa örneğidir. Bu meyanda Ziya beyi bir Vanlı olarak tebrik ediyorum.

Van basınında İkinisan Gazetesi olarak, 21 Ekim 1957 tarihinde günlük, el dizgisi tipo baskı tekniği ile basılarak yayın hayatına başlamış. Dolayısıyla Van’ın basın alanındaki en eski gazetelerinden biri olarak yıllarca değişik isimlerin sahipliğinde yayın hayatını sürdürmüş.

Van’ın tarihi, sosyal, kültürel alanlarında önemli haber görüş analizlere yer vererek tarihteki yerini almıştır. Ziya bey, yeni açtığı “ikinisangazetesi.com” haber sitesinde yazı yazmamı istedi bende birçok Vanlıdan daha fazla özveri gösteren Ziya beyin bu teklifini kabul ederek bundan böyle “İnşallah” özellikle ilimizin kültürel, tarihi, sosyal, mahalli konularına değineceğim.

Çeşitli dergi ve gazetelerde yazdığım yazılarımla yorumlarımla okuyucularımı yanlış bilgilendirmiş olabilirim fakat hiçbir zaman ön yargılı ve kasıtlı yazılar yazmadım. Ve ben bu ilkeyi kendime örnek almaya çalıştım. “Akıllı insanlar tarafından söylenmiş sözleri belleyin ve bunları gündelik yaşamınıza uygulayın. Yaşayın onları. Ama olur olmadık zamanlarda ezbere okumayın. Çünkü söylediklerini durmaksızın tekrarlayan biri, sırtına kitaplar yüklenmiş bir eşekten pek farklı değildir.”(Halil CİBRAN)

Başlangıç olsun diye bu girişten sonra gelelim ilimize, ilimizin tarihine, kültürüne, sosyal alanlarına, yerel yöneticilerin artılarına eksilerine bu konulara dokunacağız, dokunacağız ki Vanlının hafızasında yer etmiş olan konuları geleceğe gelecek kuşaklara taşınmış olsun.

Bilindiği üzere ilimiz çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış tarihi anlamda verimli topraklardır. Hafızalar yoklanırken geçmişe yönelik yaşanılan veya insanlığa yaşatılan olaylar acısıyla tatlısıyla sorgulanmalı hafıza olarak benliğe yerleştirilmeli ve insanlığa bir daha böylesi acıların yaşatılmaması lazım.

Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ Van’ın tarihi kültürel ve folklorik değerleri açısından çok önemli eserlere imza atarak halkın faydalanması için “Daha önce “2006 Van Kültür ve Turizm Envanteri -I- Tarihsel Değerler” ile “2014 Van Kültür ve Turizm Envanteri -II- ve –III.

Bundan böyle özellikle bu eserlerden faydalanarak alıntılar yaparak çeşitli konulara Vanlıca değineceğim. İlimizin tanıtımını yapan eserlerin korunmasına bunların festivallerle köşe yazılarıyla gazetelerle internet sayfalarıyla anlatılmasına ihtiyacı çoktur.

İl kültür müdürümüz Muzaffer beyin, bana hediye ettiği eserlerde; Van Masalları, Van Efsaneleri, Van Halk Hikâyeleri, Van Manileri, dualar, beddualar, Van Ninnileri, Fıkralar, Bilmeceler, Tekerlemeler, Van’da Âşıklık Geleneği ve Vanlı Saz Âşıkları. Kitapta Van müzik kültürünün tarihçesi hakkında bilgiler verilmiş, Van müzik kültürüne etkisi olan medeniyetler üzerinde durulmuştur. Bundan böyle inşallah bu eserlerden faydalanarak “ikinisangazetesi.com” sitesinde sizlerle olmaya çalışacağım.

Nasihatlerin musibetlerden evla olması dileğiyle.