Naşide CEYLAN


Sana Düşen

Sana Düşen


Kaderi kabul mümkün ama zor, sabretmek güç ama mümkün. Kalbinde ne varsa kaderinde de o var. Kalbini güzellikle doldur. Hayatın kazası yok işte. Dayandığın o kocaman dünya sana içinde yaşaman için sadece bir defa izin veriyor. 

Düşününce ne kadar aciz olduğumuz yüzümüze tokat gibi çarpıyor. Çünkü Allah’ın yarattığından medet umuyoruz mutlu olmak için. Bize yaşama şansı verene değil de bir ölümlüden hayat diliyoruz, mutluluğu ona bağlıyoruz. Her şey gibi insanların da gelip göçeceğini unutur olduk. 

Yalnız kalmayı da öğreneceksin. Yaranı sarmayı bileceksin. Bilmelisin çünkü sana senden başkası istediğini veremez. Bazı yaralar hayal kırıklığı bırakır, bazıları imtihan olur. 

Sabır ne büyük nimet ama her yüreğin harcı değil işte. Sabır birçok derdin dermanı, birçok beklentinin vuslatı. Kıymet görmediğin yerden toparlanıp gitmeyi bilmektir sabır. Acıyan yarayı bastırmaktır tüm gücünle, öfkeni susturup iyi olanı rabbinden istemektir. Dilediğinin olmayışı karşısında çaresiz değil, sükûnetini korumaktır her daim. Sabır anmayı da anılmayı da en iyi anlatan öğretmendir. Küllenen ateşin karşısında ya da söndürmeye çalıştığın alevin dili olmaktır. 

Dökülmeye yer arar insan. Sabrı anlamış, yani demini almış olan kişinin cümlesi uzun olmaz artık. Çünkü koca koca yaşadıklarını bir cümleye sığdırmıştır. Ne bir eksik ne bir fazla. Toparlanıp gitme vakti gelmiştir çoktan. Alınması gereken ders alınmış, sonuç belirlenmiştir artık. Çünkü günahın vicdanınla pazarlık yapmış, yanlışların sana doğruyu vurgulamış ve sen yine ayaklanmışsındır. 

Umut hep var, yaşadıkça umut hep var. Ama hayat bir defa yaşanır. Dönüp ardına baktığında başın eğilmesin. Kimse sana senin kadar hesap sormaz. Başkalarının doğrusunu yaşamayı bırakmalısın. Bizler aciz bir ölümlüyüz. Sabrı da, öfkeyi de, acıyı da yaşamadan ölmeyiz. Ayakta tutan da, elden ayaktan kesen de bunlardır. 

Büyük büyük yaşamak yerine samimi bir yaşantı dilemek Rabbinden. İçinde sadece gönül gözüyle muhabbet olan bir dünya. Kalp vücudun başkenti, o kırılınca beden ziyan olur. O iyiyse beden toparlanır. İnsan ruhu hasta olmadan bedeni hasta düşmezmiş. Kalbini hasta etme. Kazası olmayan bir hayatta hiç bir şey olamıyorsak bile birilerini mutlu edelim. Her cephede kaybetsen bile insan biriktirmiş olursun, yani bir çok gönül dostu. Bunun kıymeti başkadır. 

Kalpten gelen muhabbet baş üstüne. Akıbeti bilinmez yolda yürümek ağır geldiyse soluklan, kazandıklarına ve kaybettiklerine bak. Dönüşü olmayan yanlıştan sonraki her pişmanlık kurtarmıyor. Her kapı aynı sonucu vermiyor. 

Kalbini iyileştir ki bedeninde güçlü olsun. Bu noktada güzel bir sabırdır sana düşen. Selamet kapısına çıkan güzel bir sabır.