Beyaz TAŞ


Van ve İstanbul’da olup Hakkari’de olmayan sorun!

Van ve İstanbul’da olup Hakkari’de olmayan sorun!


Van, kahvaltısı gölü ve şelalesi, kedilerinin güzelliği ve bakimi, kalesi ve daha sayamadığımız bir çok güzelliğiyle yaşanacak şehirdir. 

Hele bu şehirde her mevsimin güzelliği bambaşkadır. Baharın gelişiyle yaza kadar suren o essiz göl manzarası. Şehrin çeşitli ilçeleri ve beldelerinin güzelliği yaz boyu görülmeye yaşanmaya değer. Gezip piknikler yaptığımız sahil ve yüzme alanlarını, anlata anlata bitiremem. Gelin yaşayın ve görün. 

Herkesin doğup büyüdüğü şehir, herkes için farklı değerler taşır. Aslen Hakkâriliyim memleketimizin her kösesi çok güzeldir. Van’da doğup büyüyen bir insan değilim, ama burada yasamaya başladım. Hakkâri’de ulaşım sıkıntısı hiç yasamadım,  bu ne alakadır diye soracak olursanız, yazımın devamında asıl anlatmak istediğimi dile getireceğim. Kimisi için büyük acılar taşır; gölü, kalesi, şelalesi kaç can almıştır kim bilir? Bu satırlarla belki bazı kimselerin acısını depreştirmişimdir.

Amacım kesinlikle acılar yarıştırmak değil. Güzel anılarımızdan bahsettiğimiz gibi iyi kotu acılarımızın da üstesinden gelmeliyiz.  Her insan için acı ya da tatlı yaşadıklarının bir sebebi olmuştur mutlaka.

İstanbul büyük şehirdir herkesin hayalinin bir köşesinde yer edinmiştir.

İstanbul’da deniz var, bizde göl,

İstanbul’da Kız Kulesi var, bizde Kız Kalesi ,

İstanbul’da metrobüs var, bizde otobüs, 

İstanbul’da Galata Kulesi var, bizde Van Kalesi.

İstanbul’da çok insan var, Van’da da aynı durum söz konusu.

Buranın şartları benzerlikleri çok var. Burada şartlara alışanlar İstanbul’da daha rahat ayak uydurabiliyor. İstanbul’daki ulaşım sıkıntısı ile Van’daki ulaşım sıkıntısı neredeyse birebir.

Bu şehrin güzelliği olduğu kadar olanakları ve yaşamsal imkânları da güzel olmalı.

Van’ın sorunları nelerdir dersek ilk etapta ulaşımı çok sıkıntılıdır.

Bunu Van şehir çarsısında önce esnaf arasında gezip, onlardan bir şeyler alıp laf arası sadece toplu ulaşım sorunlarını konuştuk. Bindiğim toplu ulaşım araçlarında ve şahit olduğum şeyler oldu.

Bazen ayakta bazen oturan oldum. Hatta kaç kez tek kişilik koltuğumu paylaştım,  iki kişilik koltukta üç-dört kişi oturduk. Herkes otursun demiyorum, ayakta da gider ama üst üste binip, sıkışıp birbirimizi rahatsız etmeye gerekte yok. Aksam saatlerinde şoförün yanına oturanlar dahi oluyor. Can güvenliği yok.

Bayanlar bu konuda çok şikâyetçi. Çok iyi bahsedenler de oldu 

Tek sorun minibüsler, halk otobüsleri ve belediye otobüslerinde özellikle çok fazla yolcu alması. Bu sıkışık durumları anlatırken esprili anlatanlar olduğu gibi, çözüm önerisinde bulunanlar da oldu fikirlerine yer vermek için birebir not ettim.

* “Aralara sıkışalım, bir üst merdivene çıkabilir miyiz, lütfen arkaya doğru ilerleyelim” diyen muavin ve şoförlere “sanki arkada on donum arsa var, dön bir bak sıkıştık. Bu kamyon arkası bile yazı olmuştu stand up yapanlar vs.'

*Van halkı bu zihniyette oldukça asla bir çözüm olmaz.

*serviste olan etik olmayan uygunsuz hal ve davranışlar yüzünden sorunları dile getirmekte güçlük çekenler “eğer gerçekten bir çözüm olursa iyi olur” demişti.

*Koltuk sayısı dışında fazla yolcu alınmasın.

*Şoför sayısı arttırılsın 

*Mecburi ve acil durumlar oluyor bir köşeye sıkışmaya ve gitmeye çalışıyorlar. Çok acil değilse bir sonraki servis alsın.

*Üst üste binmeye ne gerek var, birey olarak bilinçli bir şekilde daha rahat yolculuk etmemiz birbirimize saygılı olmamız lazım.

*Bu hiç çözülmez, emniyet kemeri takan şoför varken, yolcuları düşünen bir sistem yok vs.

*Geç saate kadar toplu taşıma araçları çalışsın, saat 10.00 çok erkendir nöbetleşe çalışsınlar.

Yazının ortasında Hakkâri’de ulaşım sıkıntısı yok demiştim 

Rahat ve sakin hiç böyle durumlara denk gelmedim.

Ciddi anlamda ulaşımı sıkıntılı geçiyor, geç giden toplu taşıma araçları, TOKİ yollarında uzunca zaman bekleyen insanla. Öğrenciler bir çözüm önerisi olanlar yorum yapabilirler.

Umarım bu sorunlar çözüme kavuşur.