THY İstanbul dışındaki ilk Yönetim Kurulu Toplantısını Van’da gerçekleştirdi

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu, İstanbul dışında ilk toplantısını Van’da gerçekleştirdi.

Van 26.08.2022 16:53:14 0
THY İstanbul dışındaki ilk Yönetim Kurulu Toplantısını Van’da gerçekleştirdi
Tarih: 26.08.2022 16:53

VANGÖLÜ TV ÖZEL

İstanbul dışında ilk Yönetim Kurulu Toplantısını Van’da gerçekleştirdiğine vurgu yapan Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Eylül ayı ile birlikte Van-Ankara ve Van-İstanbul uçuşlarını günde birer sefer artıracaklarını söyledi.

Yönetim Kurulu Toplantısı sonrasında Van uçuşları ile ilgili aldıkları kararları, basın mensupları ile paylaşan Bolat, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“İLK DEFA İSTANBUL DIŞINDA BİR TOPLANTI YAPIYORUZ”

Biz ilk defa İstanbul dışında bir toplantı yapıyoruz, şuanda burada 4 tane yönetim kurulu üyemiz var. Bütün genel müdür yardımcılarımız burada bizim haftalık pazartesi günleri yaptığımız değerlendirme toplantısını burada açarak böyle bir gelenek başlattık. Bunu ilk defa serhat şehri Van’da yapmış olduk. Bu açıdan da benim böyle bir karara varmama siz vesile oldunuz. Biliyorsunuz bir buçuk ay önce beni ziyaret ettiniz görev başladıktan hemen sonra geldiniz vekillerimizle beraber ve Van’ın ulaşımla ilgili sorunlarını ilkelden söylediniz, bizde bunun üzerine bir çalışma yapmıştık hatırlarsınız ve akabinde de o zaman frekanslardan bazılarını başka yerlerden iptal ederek Ankara’dan Van’a bir sefer koymuştuk. Size o zamanda söylemiştim Eylül ayında uçaklarımız gelmeye başlayacak yeni nesil uçaklarımız, yeni geniş kapsamlı uçaklarımız gelmeye başlayacak bunlarda geldikçe biz Van ile ilgili kararlarımızı revize edeceğiz demiştik.

“ANKARA’DAN VAN’A GÜNDELİK SEFER SAYISI 3 OLACAK”

En son söyleyeceğimi en başta söyleyeyim, 1 hafta içerisinde Ankara’dan Van’a bir sefer koyacağız böylece Ankara’dan Van’a gündelik sefer sayımız 3 olacak. Akabinde de genel uçaklarımızın gelmesiyle beraber Eylül ayının ilk haftasında Sabiha Gökçen Hava Limanı’ndan Van’a, ikinci seferimizde Eylül ayının ilk haftasında yapacağız. Böylece şuanda 6 olan frekans sayımız 8’e çıkacak.

“ THY VAN’DAKİ SEFER SAYISINI YÜZDE 50 ARTIRACAK”

Ekim ayının ortalarına doğru da uçak sayımıza göre İstanbul’dan 3.ncü uçuşumuzu da koyacağız. Böylece şuan 6 olan sefer sayısı Anadolu Jet ile beraber %50 artarak 6’dan 9’ a çıkacak. Bunu zaten görüşmüştük, uçak eksikliğimizin olduğunu söylemiştik.

THY ait 15 uçak Antalya konumlu olarak uçak koyuyorduk. Bu sene 15 tane daha ekledik.  Şuan anda Antalya’da beklenen kapasitenin artmasındaki en önemli faktörü THY’nın buraya koyduğu uçaklardır.

“DÖVİZ GİRDİSİNİ ARTIRMAK İÇİN ANTALYA’YA UÇAK ARTIRILDI”

Burada bir değerlendirme yapmamız gerekiyordu. Ülkemizin en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi döviz. Döviz girdisini artırmak için biz burada uçaklarımızı Antalya’ya koyduk.  Şuan Antalya’da 6 buçuk milyona yakın turist var. Bunun 3 buçuğu biliyorsunuz Rusya’dan geliyor bu turistlerin çoğunu biz taşıdık. İstanbul uçağında otellerin  %80’den fazla doluluk var. Arkadaşlar bu dolulukların da en önemli faktörlerinden bir tanesi THY’nın yurt dışından getirdiği turistlerdir.

“BU SENE TURİZM GELİRİNDEN BEKLENEN RAKAM 40 MİLYAR DOLAR”

Geçen sene 22 milyar dolarlık turizm geliri vardı. Bu sene turizm gelirinden beklenen rakam 40 milyar dolar. Bu açıdan da ülkemizin bu ihtiyacını ön görerek yaptığımız stratejik çalışmalar sonucunda 14 uçağı Antalya’ya bağlamamız gerektiğini gördük. Bu açıdan da size söylemiştim bununla yavaş yavaş çıktıkça da diğer şehirlerimizin de yavaş yavaş frekanslarını arttıracağız.

Geçen sene Hizmet İhracatçılar Birliği olarak Türkiye’nin hizmet ihracatçından geliri 55 milyar dolardı. Bu sene bu rakam 80 milyar dolara çıktı. Yani hizmet ihracatında 25 milyar dolarlık bir artış var. Şimdi enerjinin pahalanmasından dolayı Türkiye’nin biliyorsunuz ekstradan harcamak zorunda olduğu rakam 50 milyarın üstüdür.  Bunun 25 milyarını Hizmet İhracatçıları olarak biz sağlamışız. Türk Hava Yolları hizmet ihracatının ana omurgalarından bir tanesidir. Bunlardan en büyüğü turizm, bir diğer önemli kollarımızdan bir tanesi de sağlık turizmidir. Sağlık turizminde 2021 yılında ki rakam 1.6 milyar bu sene 2 buçuk milyara çıkmış sağlık turizminden gelirimiz. Seneye tahminlerimiz bunun 5 milyara çıkmasıdır. Turizm gelirinden seneye beklediğimiz rakam ise 55 milyar dolardır.

“2022 YILINDA TÜRK HAVA YOLLARININ 8 BUÇUK MİLYAR DOLARLIK DÖVİZ GETİRDİ”

Bunu şunun için söylüyorum Türk Hava Yolları’nın en önemli katkılarından bir tanesi de insanların tabii ulaşımını sağlamak ama bunun yanında da ülkeye döviz girdisini de sağlamasıdır. 2022 yılında Türk Hava Yolları’nın 8 buçuk milyar dolarlık döviz getirmiş. Bu sene ki döviz girdisi ise 14 buçuk milyardır. Türk Hava Yolları’nın yüklendiği misyon insanları sevdiklerine kavuşturmasının yanında ülke ekonomisi de en büyük katkıda sağlayan bir şirket olmasıdır.

“ VAN -TAHRAN SEFERLERİ İÇİN ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAĞIZ”

Van -Tahran seferleri için çalışmaya başlayacağız. Van’ın bu güzelliklerini hep beraber hem dışarıya tanıtma açısından hem de Van’da ki vatandaşlarımızın daha rahat seyahat edebilmesi için elimizden geleni yapacağız. Bu vesileyle başta Valimiz Dr. Ozan Balcı, olmak üzere vekillerimize ve bizi büyük bir misafir perverlikle karşılayan Vanlı dostlarımıza da teşekkürlerimi sunuyorum.

VANLI GAZETECİLER THY BAŞKANI BOLAT’I SORU YAĞMURUNA TUTTU!

Sefer sayılarının artırıldığını açıklayan Bolat, daha sonra yerel ve ulusal basın mensuplarının sorularını cevapladı. Vangölü TV Genel Yayın yönetmeni Baki Karaca’nın Van Hava Limanı’nın onarımı yapılmadan önce günlük 20-25 sefer yapılıyordu. Neden şimdi 11 sefer yapılıyor sorusuna Bolat şu şekilde cevap verdi:

“2019 yılında THY İstanbul’dan Van’a hafta da 12,Ankara’dan da haftada 3 olmak üzere 21 olmak üzere 7 sefer uçuyormuş.2021 yılında TK Van -İstanbul 2, Anadolu jet 1, Ankara’dan da 2 olmak üzere günlük 5 uçuş yapılıyordu. Biz daha önce 5 uçuş yapıyorduk. Valimiz geldikten sonra bir yerden uçağımızı kestik ve Ankara’ya koyduk.”


Vangölü TV Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Türk’ün Van hava limanını sadece Van halkı değil bölge halkının özellikle İranlı turistlerinde kullandığını bu yüzden artırılan sefer sayılarının yetersiz olduğunu, ayrıca gece uçuşları gibi alternatif uçuşların da olması gerektiği sorusuna Bolat, şu şekilde cevap verdi:  

“Koyacağımız ekstra seferlerin saatlerini optimize etmedik. Bu sizin söylediklerinizi il protokolüne de söyledim. Bu açıdan da bakacağız ama dediğim gibi bu uçakların hepsi bundan sonra başka yerlere bağlanıyor. O gece yatan uçağın sonra nereye bağlanacağına iyi çalışmamız lazım. THY kar ederse ancak bu hizmetleri yapar. Türk Hava Yolları hiçbir şekilde devlet tarafından sübvanse edilmiyor. Türk Hava Yolları Anadolu tabiriyle kendi yağıyla kavruluyor.”

“HAVACILIKTA UÇAKLAR YERDE YATTIKÇA PARA KAYBEDİLİYOR”

Havacılıkta uçaklar yerde yattıkça para kaybediliyor. Bu öyle bir sektör ki yüzde 5 ile 6 arasında kar marjıyla çalışılan bir sektör. Eğer bu uçağınızı doğru düzgün dolduramazsanız batıyorsunuz. THY 2003 yılından beri çift haneli büyüme göstermiştir.60 uçaktan bugün 386’ya kadar gelmiştir. Bizim gelirlerimizin çoğu yurt dışı uçaklardan gelmektedir. Biz yine iç hatlara yatırım yapıyoruz. Çünkü buradan taşıdığımız her yolcu bizim gelecekte taşıyacağımız potansiyel yolcularımızdır.

“THY KAR EDERSE ANCAK BU HİZMETLERİ YAPAR”

Vangölü TV Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Türk’ün Van hava limanını sadece Van halkı değil bölge halkının özellikle İranlı turistlerinde kullandığını bu yüzden artırılan sefer sayılarının yetersiz olduğunu ayrıca gece uçuşları gibi alternatif uçuşlarında olması gerektiği sorusuna Bolat, şu şekilde cevap verdi: 

Koyacağımız ekstra seferlerin saatlerini optimize etmedik. Bu sizin söylediklerinizi il protokolüne de söyledim. Bu açıdan da bakacağız ama dediğim gibi bu uçakların hepsi bundan sonra başka yerlere bağlanıyor. O gece yatan uçağın sonra nereye bağlanacağına iyi çalışmamız lazım. THY kar ederse ancak bu hizmetleri yapar. Türk Hava Yolları hiçbir şekilde devlet tarafından sübvanse edilmiyor. Türk Hava Yolları Anadolu tabiriyle kendi yağıyla kavruluyor.

“BÖLGE İNSANININ ÖNEMİNİ BİLDİĞİMİZ İÇİN VAN’A GELDİK”

Van’ın önemini büyüklüğünü, hizmete katkısını, diğer illere olan katkısını gördüğümüz için ilk defa böyle bir toplantıyı Van’da başlattık. Bizim diğer serhat şehirlerimizde var oralara gitmedik. Karadeniz şehirlerimiz var oralara gitmedik. Siyasi nüfussa biz bunu gözetmedik. Biz sadece buraya bu bölge insanlarını dertlerini bu bölge insanlarının önemini bildiğimiz için bu serhat şehrine geldik. Ve böyle bir toplantıyı ilk defa burada başlattık. Buraya  %50 kapasite koyduk şimdi ne olacak bütün diğer şehirlerde bizden aynısını isteyecek.

Bakın 3 tane frekans buraya koyduk bizim 55 tane havalimanımız var. Batıları boş ver geriye kaldı 20 her birine %50 kapasite arttırsam her birine 3 tane frekans koysam 60 frekans eder yani bu 60 frekansın belli bir uçak karşılığı var. Bu uçakları bulup getirmem lazım birde bu uçaklar böyle hemen bugün arayınca gelmiyor. En az 5- 6 yıl öncesinden sipariş ediyorsunuz bugün şuanda ben Airbus Boeing uçak siparişi versem ancak 2027- 2028 yılında veriyor. 2023 de gelecek uçakları geçen sene zaten bağladım. Yani, bunlar 1 ila 1 buçuk yıl önceden planlanan şeyler.

“2019 RAKAMLARIMIZI YAKALADIK”

Biliyorsunuz pandemiden çıktık. Pandeminin nasıl evirileceğini kimse bilmiyordu. Yani hamdolsun pandemi tekrarlanmadı. Birçok havayolu şirketi biraz daha ittihatlı davranarak pilotlarını emekli ettiler veya pilotlarını izne gönderdiler. Biz bütün pilotlarımızı tuttuk yani biz hazırdık o nedenle biz hamdolsun 2019 rakamlarımızı yakaladık.

 Şimdi pandemi Eylül ayında olmayacakmış gibi gözüküyor ama 2 ay önce pandemi tekrardan Eylül ayında patlayacak mı diye bir korku vardı. Uçağı alırsınız işletemediniz aylık kirası 1110 lira büyük uçakta,  küçük uçakların kirası buraya gelen uçakların 350 bin dolar ila 450 bin dolar.

“UÇAK MALİYETİ MALİYETLERİMİZİN %10’U”

Bakın günde o uçak uçsun uçmasın yatsın her gün biz o uçaklar için 10 bin ile 15 bin arası kira ödüyoruz. Uçak maliyeti benim maliyetlerimin %10’u, pilotlar, çalışanlar hepsinin maaşları ödeniyor. O açıdan yani birden hemen 50 tane daha uçak alalım her yere uçalım diyemiyorsunuz.

“THY 17 YIL BOYUNCA HEP KAR ELDE ETMİŞTİR”

Yıllar önce burada bir Van Air varmış değil mi? yani havacılık öyle bir sektör ki demin dediğim gibi her şeyi kıldan ince planlamanız lazım. 2003 yılında Ak Parti Hükümetinin iktidara gelmesiyle THY yönetimindeki uçak sayısı 60 uçaktan 386 uçağa geldi. Türk Hava Yolları tarihinde 2 defa zarara uğradı. Onun dışında THY 17 yıl boyunca hep kar elde etmiştir.

“BÜYÜK RAKİBİMİZ OTOBÜS FİRMALARI, ONLARLA AYNI FİYATA UÇUYORUZ”

Van, tüm şehirlere uzak. Biz uçmak istediğimiz zaman başka bir şehre gidelim diyemiyoruz. Dolayısıyla hastalık, taziye, düğün dernek tarzında bir şey olduğu zaman bilet fiyatlarına bakamıyoruz bile? Sorusuna Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat şu şekilde açıkladı:

Otobüs Van’dan İstanbul’a 700 lira ve 20 saatte gidiyor, 2 kere konaklıyor, yiyor ve içiyorsunuz. En az 900’e geliyor. Yani şunu anlatmaya çalışıyorum arkadaşlar 2 tane otobüs almaya kalktığınızda ne kadara geliyor 5-6 milyon TL uçak 40 milyon dolar. Bakın pahalı derken de biraz vicdan sahibi olmanız lazım yani şuanda bakın bizim en büyük rakibimiz otobüs firmaları onlarla aynı fiyata uçuyoruz.

Bolat, daha sonra konu ile ilgili olarak sözü Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO Bilal Ekşi bıraktı. Ekşi ise yaptığı açıklamada şu şekilde konuştu:

 “990 LİRANIN ÜZERİNDE WEB ’DEN VEYA MOBİLDEN FİYAT YOK”
İç hatlarda tavan fiyatı uygulaması var önce onun esaslarını bir söyleyeyim, iç hatlarda şuanda web ’den veya mobilden Türk Hava Yolları uygulamalarından almak kaygısı ile ekonomi bileti tek yön aktarmasız 990 liranın üzerinde bilet satılamıyor yasak bu.

Dolayısıyla 990 liranın üzerinde web ’den veya mobilden fiyat yok. sizin bahsettiğiniz konu bazı vatandaşlarımız şöyle oluyor. Örneğin İstanbul’a gidecek Van-Trabzon-İstanbul alıyor. Yani 2 uçak alıyor o zaman elbette 2 uçak parası ödüyor. Bu aktarmasız olan da 990 lira üzeri ve Biznes Klas olmayacak. Zaten burada Biznes Klas yok.

Ekonomi bileti 990 liranın üzerinde hiçbir zaman satış olamıyor. Bunu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, günlük olarak kontrol ediyor. Dolayısıyla o bilgiler bence yanlış bilgiler.

“990 LİRA ÜZERİNDE EKONOMİ BİLETİ TEK YÖN BÖYLE BİR UYGULAMA KESİNLİKLE YOK”
Diyelim ki acentenize gittiniz. Acentenin 990’dan üzerine servis bileti servis harcı koyabiliyor. O bizim dışımızda ki bir hadise, o yüzden biz bütün vatandaşlarımızı web ve mobilden bilet almaya davet ediyoruz. Dolayısıyla özellikle bütün basın mensuplarından istirhamımız lütfen önümüzde ki hafta kontrol etsinler veya süreci bir kontrol etsinler 990 lira üzerinde ekonomi bileti tek yön böyle bir uygulama kesinlikle yok.

VAN’DA UÇAK TEKNİSYENİ YETİŞTİRECEK BİR BÖLÜM AÇILABİLİR?
Havacılıkta pilot yetiştirmek zaten çok masraflı ve her yerde olan bir şey değil. Pilot yetiştirilebilecek yerde havanın aşağı yukarı 300 gün uçulabilir olması lazım ki o pilotları biz eğitebilelim ama kabin için de biz herhangi bir üniversiteyi veya liseyi almıyoruz. Kabin eğitimleri 3-4 a da bizim verdiğimiz eğitimlerdir. Onun için bir fakülte açmak gerekmez. Ama teknisyen yetiştirmek olabilir. Biz bunu YÖK ile konuşalım. Van’da neden olmasın. Uçak Teknisyeni yetiştirecek 4 yıllık bir programın olması bizim de işimize gelir. Biz de yetişmiş teknisyen arıyoruz o açıdan bunu çalışalım.

Kaynak: Vangölü TV


Haber Kaynak : Van Gölü TV